Кламер БГ - Новини: Свидетел пред съда в Подгорица отказал да изпълни "руска заповед да убие Джуканович“

Свидетел пред съда в Подгорица отказал да изпълни "руска заповед да убие Джуканович“

Свят

|
Четв, 11 Ян 2018г. 17:18ч.
Свидетел пред съда в Подгорица отказал да изпълни "руска заповед да убие Джуканович“

Черногорският гражданин Александър Синджелич призна пред съда в Подгорица, че е получил заповед от руския гражданин Едуард Шишмаков да убие през 2016 година тогавашния черногорски премиер Мило Джуканович, съобщана черногорският вестник "Виести", цитиран от БГНЕС.

Синджелич е свидетел пред Върховния съд по делото за тероризъм и проваления опит за преврат в Черна гора през октомври 2016 година.

"В момента когато Шишмаков ме попита дали мога да убия Джуканович знаех, че не мога да направя това, защото не съм престъпник", каза Синджелич и поясни, че "той не е участвал в подобни организации".

Той потвърди информацията, че руските граждани са пристигнали в Черна гора по искане на опозиционния Демократичен фронт.

По делото задочно са обвинени и двама руски граждани - Едуард Шишмаков и Владимир Попов - и трима сръбски граждани - Неманя Ристич, Предраг Богичевич и Драган Максич.

Около 20 души бяха арестувани в Черна гора в деня на изборите на 16 октомври 2016-та. Твърди се, че те са планирали да убият министър-председателя Мило Джуканович и да овладеят сградата на парламента в Подгорица.

Първоначално се говореше, че организатори на опита за терористично нападение в Черна гора в деня на изборите са двама националисти от Русия, а целта била промяна в актуалната власт в страната, ликвидиране на премиера Мило Джуканович и предотвратяване на членството на страната в НАТО".

През февруари миналата година главният специален прокурор на Черна гора заяви, че според специалната прокуратура органи на руската държава са замесени в осуетения опит за преврат. Русия го е замислила така, че ако бъде разкрит, вината да бъде хвърлена върху крайни руски националисти.

mediapool.bg