Кламер БГ - Новини: Световна титла за българския ансамбъл по художествена гимнастика

Световна титла за българския ансамбъл по художествена гимнастика

Спорт

|
Нед, 16 Септ 2018г. 17:15ч.
Световна титла за българския ансамбъл по художествена гимнастика

Националният ансамбъл на България по художествена гимнастика стана световен шампион. В първия от двата финала на отделните уреди на първенството в София възпитаничките на Весела Димитрова спечелиха златен медал с пет обръча.

Симона Дянкова, Елена Бинева, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова изпълниха без грешка извънредно сложното си съчетание и изпревариха в подреждането съставите на Япония и Италия.

Момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска бяха аплодирани бурно от публиката.

В последвалия финал на две въжета и три топки българският ансамбъл завърши на шесто място.

Шампион стана ансамбълът на Италия с 22.550 т., следван от тези на Русия (22.200) и Украйна (21.400). Това беше и последното състезание на 36-ото световно първенство по художествена гимнастика.

С титлата на ансамбъла България събра пълен комплект медали от домашното си световно първенство.

Преди ден съставът извоюва бронз в многобоя, с което си гарантира квота за участие на олимпийските игри в Токио `20. В индивидуалната надпревара българският тим в състав Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн си завоюва сребро в отборното класиране.

Президентът Румен Радев бе в залата и лично аплодира националния ансамбъл за световната титла. Неговото присъствие там бе отбелязано още в първото изречение на новината на БНТ, която преди седмица бе критикувана от началника на президентския кабинет, че въобще не е показала как Радев поздравява волейболните ни национали, но за сметка на това е изтъкнала заслугите на премиера Борисов за провеждането на първенството.

Борисов не отиде да гледа лично гимнастичките тази неделя, но ги поздрави във Фейсбук.

mediapool.bg