Кламер БГ - Новини: Светият синод се разграничи от подкрепящия протестите архимандрит Дионисий

Светият синод се разграничи от подкрепящия протестите архимандрит Дионисий

България

|
Пон, 31 Авг 2020г. 19:18ч.
Светият синод се разграничи от подкрепящия протестите архимандрит Дионисий

Светият синод излезе с позиция, с която се разграничава от подкрепящия протестите срещу правителството и главния прокурор архимандрит Дионисий.

Той участва в демонстрациите от началото им и говори пред събралите се протестиращи. На 15 август Дионсий занесе в палатковия лагер на Орлов мост голяма икона на Богородица "Всецарица".

Сега обаче заради "зачестили публични изяви и изказвания по политически теми в медийното пространство, и участието в различни мероприятия" от Светия синод решиха да изяснят, че той участва в протестите в лично качество.

"Архим. Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия. Всички изказвания, действия и призиви на архим. Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква", се казва в съобщение на синода.

Оттам добавят още, че от 2017 г. архимандрит Дионисий има забрана за извършване на богослужения и срещу него има заведено църковно-наказателно дело за първостепенни канонически нарушения.

През май 2016 година той бе махнат от храма "Св. Александър Невски" след критики за нарушаване на канона и съмнения за финансови злоупотреби.

mediapool.bg