Кламер БГ - Новини: Свалят от ефир още знакови лица на Нова тв

Свалят от ефир още знакови лица на Нова тв

България

|
Вт, 14 Апр 2020г. 20:28ч.
Свалят от ефир още знакови лица на Нова тв

Нова тв продължава да сваля от ефир знакови лица на медията. Този път това са водещата на "Събуди се" Мирослава Иванова и журналистките Галя Щърбева и Мария Йотова, които имаха рубрики в предаването.

Освободена е и продуцентката на "Събуди се" Станимира Иванова, както и репортерът Живко Константинов, съобщава "Свободна Европа".

Обяснението, което им е дадено, е че ги поставят в "престой" заради извънредното положение за срок от 15 дни, а после "ще видим какви опции ще имаме по-нататък след кризата", обяснила директорката на "Информация" в Нова телевизия Ива Стоянова.

Промени в Кодекса на труда заради извънредното положение позволиха работодателят да може "със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период (на извънредното положение - бел. ред.) или за част от него до отмяната на извънредното положение". От ръководството на телевизията обясняват, че именно това се е случило и петимата не са съкратени.

От предаването, част от което сега е поставено в "престой", обаче смятат, че мярката е дългосрочна, тъй като им обяснили, че след изтичането на тези 15 дни ще имат "възможност да се запишат на трудовата борса".

В началото на тази седмица Нова телевизия е правила планове за програмата си до края на тази година и тогава планът е бил да не се спират предавания, научи Mediapool. "Събуди се" ще продължи и да се излъчва, но негов единствен водещ ще е Мартина Ганчева, която преди да иде е Нова тв, е работила в TV7 и Bulgaria on air .

Съкращения има и в другата голяма телевизия – бТВ.

Откакто Нова тв стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, медията се раздели с редица журналисти. Разследващият екип, в който бяха Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов, бе принуден да напусне през 2019 година. Доста преди тях от телевизията си тръгна продуцентът Дарина Сарелска, която бе обвинена от журналиста Васил Иванов, че му спирала разследвания. В момента Иванов отново е част от екипа на Нова.

С телевизията се разделиха водещата Лора Крумова и режисьорът и автор на колажи Валдес Радев.

Отстранена беше и Силва Зурлева, която участваше в самото създаване на телевизията от края на миналия век и загина на Нова година при нелеп инцидент. Оставки от Нова телевизия подадоха и няколко от продуцентите и водещите лица като Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

Уволнен от спортния сайт "Гонг" бе Николай Александров, което доведе до напускането на целия екип, създал предаването и сайта. Прекратен бе и договорът на изпълнителния директор на "Нет инфо" Христо Христов, който потвърди, че върху журналисти от групата се оказва натиск.

След смяната на собствеността в "Нова тв" се прехвърлят все повече кадри на свързваната с медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски "Канал 3". През декември шеф в националната медия стана бившата собственичка и дългогодишен шеф на "Канал 3" Ива Стоянова, а в началото на февруари тя стана и управител на Нова тв.

Преди това пък от "Канал 3" в Нова тв се върна и Васил Иванов, който стана водещ разследващ журналист в телевизията на Домусчиеви. Други репортери на "Канал 3" също започнаха да работят за Нова тв.

През май 2019 г. за директор на "Новини и актуални предавания" в Нова тв бе назначена Миляна Велева, която дотогава заемаше същия пост в телевизия "Канал 3".

Почти веднага след появата на Велева в Нова тв от телевизията си тръгна Виктория Бехар, мениджър на новините, след като на планьорка попитала Велева за връзката ѝ с Пеевски.

mediapool.bg