Кламер БГ - Новини: Сачева обеща по-малко орязване на държавните пенсии за новите пенсионери

Сачева обеща по-малко орязване на държавните пенсии за новите пенсионери

България

|
Пон, 10 Фев 2020г. 17:51ч.
Сачева обеща по-малко орязване на държавните пенсии за новите пенсионери

Социалният министър Деница Сачева ще предложи т. нар. "коефициент на редукция" или намалението на пенсията от НОИ с около 20% за новите пенсионери след 2021 г. да бъде по-малко, за да не бъдат ощетени. Това стана ясно при посещението на Сачева в Банско, където тя се срещна със служители в социалните институции и представители на неправителствени организации.

Министър Сачева заяви, че не е привърженик на постоянното отлагане на сроковете за прехвърляне на социалните осигуровки от частните фондове към НОИ, но и че ще направи всичко възможно несправедливото ощетяване да бъде избегнато.

Сега действащият закон предвижда родените след 1960 година, които се осигуряват и в частен пенсионен фонд за втора пенсия, да взимат по-ниска пенсия от НОИ. Държавната пенсия на всеки, осигурен в частен фонд, се намалява с около 20%. Този коефициент е заложен при старта на втория стълб през 2002 година. Целта е да се отрази факта, че родените преди 1960 г. правят по-голяма вноска за пенсия в НОИ. Сега родените след 1960 година внасят в държавното обществено осигуряване (ДОО) 14.8% и 5% в частен фонд, а родените преди това - 19.8% само в ДОО.

Според експерти обаче е несправедливо държавните пенсии на хората да се режат автоматично с 20%, тъй като трябва да се отчете точното време на осигуряване в частен фонд. Автоматичното орязване например би ощетило жените за времето на майчинството или пък безработните за времето, в което не са се осигурявали в частен фонд.

Сачева обеща в понеделник "да отпадне намаляването на коефициента на редукция за времето, в което вие не сте се осигурявали в универсални пенсионни фондове".

"Това ще бъде нещо, което аз ще отстоявам и ще настоявам затова да няма такава автоматична корекция за тези 20 години, в които вие сте осигурявали единствено и само в НОИ. Това вероятно ще се случи до края на този месец. Следващата седмица имаме среща с Асоциацията на пенсионните фондове. Изчакваме в момента да се даде и едно становище-законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, така че се надявам най-късно в началото на март да можем да го сложим за обществено обсъждане", обясни Сачева, цитирана от БНР.

На работната среща в Банско Сачева представи приоритетите за следващия програмен период, записани по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси, по повод които бяха поставени и най-много въпроси.

"Част от средствата в следващите седем години ще бъдат насочени към деинституционализация на възрастните хора и към изграждане на социални услуги за възрастни, които да дават възможност за грижа и особено за интегрирани социално-здравни услуги", посочи тя.

mediapool.bg