Кламер БГ - Новини: Сачева: Кабинетът трябва да завърши мандата си в този състав

Сачева: Кабинетът трябва да завърши мандата си в този състав

България

|
Вт, 21 Юли 2020г. 10:13ч.
Сачева: Кабинетът трябва да завърши мандата си в този състав

"Кабинетът трябва да завърши мандата си в този състав, защото имаме много работа, която предстои", каза пред Нова тв социалният министър Деница Сачева на фона на продължаващите протести срещу правителството и срещу главния прокурор Иван Гешев.

По думите ѝ една от задачите пред управляващото мнозинство е ратификация и приемането на документите, свързани с договорките по бюджета на ЕС, както и актуализацията на бюджета за тази година. "Трябва и да бъде приет бюджет за следващата година. Това няма как да се случи при неработещ парламент", добави Сачева.

Тя все пак призна, че не е ясно дали ще има рокади в кабинета и всички варианти за довършване на мандата са възможни. Една от възможностите е и експертен кабинет с мандат на ГЕРБ. По думите ѝ обаче вотът на недоверие, който ще бъде подложен на гласуване във вторник, със сигурност ще е неуспешен, защото е "доста слаб".

Социалният министър припомни, че след вота на недоверие ще има коалиционен съвет, на който ще се реши дали министрите Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, ще подадат оставките си.

И тя, както и повечето представители на управляващата коалиция, подчерта, че редовните избори са след 7-8 месеца и "нищо не налага влизането на България в хаос и нестихващи протести".

Сачева добави, че ГЕРБ е готова да води диалог с протестиращите, но само ако излязат с конкретни искания.

Прогноза за 7% безработица в края на годината

Според прогнозите на социалното министерство са в края на годината безработицата в страната да достигне 6.5-7%.

"Неизбежно е да има ръст на безработицата през периода октомври – ноември, предвид факта, че тогава затваря летния сезон. Освен това очакваме инерционни процеси в икономиката на страната вследствие влиянието на тези на другите държави", поясни министърът.

Сачева уточни, че от 29-те милиарда евро, които страната ни ще получи в следващите години, 7.7 млрд. бъдат от фонда за преодоляване на последиците от пандемията с коронавируса.

"Тези средства не трябва да бъдат разглеждани просто като пари, а като бъдещи проекти, по които и ние в момента работим, за да може да стигнат максимално бързо до хората", каза още тя.

Социалният министър коментира и скандалния случай, в който майка от Перник бие детето си пред камера. Тя обясни, че жената е жител на София, но живее в миньорския град. Жената е била в звено "Майка и бебе" и е работено с нея по време на раждането и след него. Работата с нея продължила и след като тя отишла да живее в Перник – до началото на миналото лято.

mediapool.bg