Кламер БГ - Новини: Санкционираният от САЩ за корупция Пеевски отново дефилира в парламента

Санкционираният от САЩ за корупция Пеевски отново дефилира в парламента

България

|
Пет, 03 Дек 2021г. 14:18ч.
Санкционираният от САЩ за корупция Пеевски отново дефилира в парламента

Санкционираният от САЩ за корупция Пеевски отново дефилира в парламента

Делян Пеевски, санкциониран от САЩ по глобалния закон "Магнитски" за "значима корупция", отново е в парламента, завръщайки се в политиката след около едногодишна пауза.

Появата му в първия ден на 47-то Народно събрание очаквано предизвика медиен интерес, тъй като в предишните си мандати той рядко се появяваше в пленарната зала, а още по-рядко говореше пред журналисти.

Сега той отново не отговори по същество на нито един въпрос, повтаряйки мантрата си от предизборната кампания - "не ми задавайте въпроси на Прокопиев" (Иво Прокопиев – създателят на Икономедия – бел. ред).

Тезата на Пеевски е, че той е станал мишена на санкциите именно заради Прокопиев, който по незнаен начин дърпа конците на американското правителство.

Пеевски няколко пъти беше попитан дали се притеснява, че поради наложените му санкции и запорирани банкови сметки може да не получава депутатската си заплата. "Попитайте г-н Прокопиев. Явно четете какво питат неговите медии и питате същото. Не се превръщайте в медии на г-н Прокопиев. Няма да отговарям на негови медии. Ако искате да ви отговарям, не ми задавайте въпросите на Прокопиев", каза Пеевски.

"Успокойте се, има време" – отговори той в отговор на въпроси дали смята да идва редовно на работа в парламента и какви законопроекти смята да внесе.

"От нищо не се притеснявам, поздрави на господин Прокопиев", каза още депутатът от ДПС.

На последните избори Пеевски отново беше в листите на ДПС, след като през април и юли остана извън тях.

Решавайки да се завърне в политиката напук на санкциите за корупция, по време на кампанията той се зарече да е "всеки ден в парламента и каквото имам да разкривам, ще го разкривам всеки ден". Това изказване той направи в "Шибанистан" – онлайн рубирка на Симон Милков, който преди време протестираше в подкрепа на Иван Гешев, след като бе избран за главен прокурор.

През последните години, в които Пеевски беше депутат, появите му в парламента бяха по-скоро изключение. През 2019 година няколко пъти се появи за кратко в сградата на парламента. Тогава първо обяви, че отново се отказва от мястото си на евродепутат, защото е "нужен на България". Ден по-късно отново се показа в Народното събрание, този път за да предложи безплатни детски градини и намаляване на ДДС на лекарствата, хляба и книгите.

Няколко дни по-късно беше в парламента, за да лансира идеята си партиите да се финансират "по американски модел" – т.е. от бизнеса. Предложението беше направено по време на обсъждането за намаляване на партийните субсидии от 11 на 1 лев на глас. И бързо бе прегърнато от ГЕРБ. Сега партиите хем получават по 8 лева на действеителн глас, хем имат право да се финансират от бизнеса.

Иначе и през 2017 година Пеевски се появи в първия работен ден на тогавашното 44-то Народно събрание.

mediapool.bg