Кламер БГ - Новини: Санкциите между Русия и ЕС са повлияли незначително на европейската икономиката

Санкциите между Русия и ЕС са повлияли незначително на европейската икономиката

Свят

|
Четв, 25 Септ 2014г. 15:34ч.
Санкциите между Русия и ЕС са повлияли незначително на европейската икономиката

Взаимните санкции между ЕС и Русия, въведени по повод украинската криза, не са повлияли значително на икономиката на еврозоната като цяло, но най-силно отрицателните последици ще изпитат балтийските страни и Финландия. Такава оценка направи пред литовски журналисти ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Санкциите срещу Русия и нейните ответни мерки досега не са оказали значително влияние върху икономиката на еврозоната нито в сферата на търговията, нито чрез финансовите връзки", посочи Драги.

Според него по-силно влияние ще усетят балтийските страни и Финландия заради по-тесните им връзки със съдените източни страни.

Централният банкер е на мнение, че "европейското семейство" е способно да осигури голяма сигурност в областта на икономиката, включително чрез мерки в подкрепа на производителите на селскостопанска продукция.

Във Вилнюс Драги участва в дискусия на тема "Еврото в Литва: единен пазар, единна валута, общо бъдеще". Форумът е посветен на преминаването на Литва към еврото от 2015 година.

mediapool.bg