Кламер БГ - Новини: Самолетът на премиера спука гума в Брюксел

Самолетът на премиера спука гума в Брюксел

Свят

|
Четв, 11 Апр 2019г. 10:57ч.
Самолетът на премиера спука гума в Брюксел

Самолетът, с който премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел, е спукал гума на колесник при кацането. Това разказа самият той в сряда вечерта пред журналисти в белгийската столица.

"Спука ни се гумата при кацане на самолета, та можем да си поговорим с вас. С този "Фалкон" вече… много са ни добри пилотите, това ни е спасило. Затова и днес възстановихме на Министерския съвет Военновъздушното училище в Долна Митрополия, защото действително имаме уникални пилоти", коментира министър-председателят.

Той пристигна в Брюксел за среща на европейските лидери, посветена на Брекзит.

Да се удължи срокът за Брекзит, но срещу гаранции

Премиерът съобщи, че България подкрепя предоставянето на по-дълга отсрочка до оттеглянето на Великобритания от ЕС.

По думите му нито една от двете страни не иска излизане без договор. Той отбеляза, че съществуват неясноти, например дали, ако Великобритания свика избори за евродепутати, но се оттегли от ЕС до 30 юни, както пожела премиерът Тереза Мей, избраните британски представители могат по своя воля да останат в Европейския парламент. "Има ли сила, която да им каже: Напуснете", запита Борисов.

Аз съм да се удължи срокът, но трябва да имаме всички тези гаранции, иначе може да стане голям хаос, коментира той. Най-добре да се даде дълъг срок - година, година и половина, и през това време да се работи. В петък ще настане шок и ужас, ако не се удължи и виновни ще сме ние. Британците всеки път идват с ново искане за удължаване и който каже "Не, дотук беше", поема целия риск, че заради него това се случва, поясни той.

За "Апартаментгейт": Очаквам и от другите оставки

Очаквам и от другите оставки, заяви Борисов по въпроса за скандала "Апартаментгейт". Те ни гледат сеира, ние човек след човек, знакови фигури подават оставки. Накрая излизат с цялата си наглост и казват, че оставките не било нищо. Ами подайте и вие като нас оставки, пък след това ще говорим по другите теми, допълни той, визирайки очевидно другите политически сили.

Случилият инцидент с правителствения "Флакон" не е първи по рода си. През февруари 2015 г. самолетът с премиера Борисов на борда кацна аварийно на летище София, след като кръжа повече от час над столицата заради проблем с прибирането на колесника на машината след излитането ѝ за Брюксел.

mediapool.bg