Кламер БГ - Новини: Самарас ще сменя името на Нова демокрация след евровота

Самарас ще сменя името на Нова демокрация след евровота

Балкани

|
Пон, 24 Март 2014г. 16:15ч.
Самарас ще сменя името на Нова демокрация след евровота

Лидерът на гръцките консерватори Андонис Самарас, който е и премиер на страната, смята да смени името на Нова демокрация и да създаде нова модерна десноцентристка формация, която да се опре на сегашното ядро на партията и едновременно с това да привлече личности не само от десницата, но и от традиционния център, твърди в. "Етнос", цитиран от БТА в понеделник.

Според изданието Самарас бил напълно убеден за необходимостта от такава нова десноцентристка формация, която щяла да бъде създадена след изборите за Европейски парламент, тъй като признавал, че епохата на меморандумите с кредиторите е подействала като катализатор на политическата система в страната.

Още от първия ден на своя мандат като лидер на Нова демокрация, Самарас е завладян от идеята, че партията, учредена от Константинос Караманлис през 1974 г., трябва да прерасне в европейска християндемократическа партия поради факта, че в сегашния си вид, тя е изчерпала своите възможности.

Водачът на гръцките консерватори бил на мнение, че условията са се променили и че страната се нуждае от нова по-широка десноцентристка формация. С идеята за такава промяна бил съгласен и предишният лидер на партията Костас Караманлас, чийто чичо е основател на Нова демокрация.

В. "Етнос" пише още, че дискусиите в кабинета на Самарас били в доста напреднал стадий и че първите стъпки за създаването на такава партия ще бъдат предприети след евроизборите.

Приближен до Самарас казал пред вестника, че "Нова Гърция" не е само лозунг, използван от консерваторите на последния конгрес на партията Нова демокрация, но и отразява философията за това как трябва да върви страната след епохата на меморандумите и рестрикциите.

Не се изключва след евровота Самарас да извърши и промени в своя кабинет и да вкара в своя екип представители не само от средите на двете партии, съставляващи сегашната управлява коалиция - Нова декорация и ПАСОК, но и такива извън парламента.

mediapool.bg