Кламер БГ - Новини: Салман Рушди е на командно дишане и може да загуби окото си след атаката с нож

Салман Рушди е на командно дишане и може да загуби окото си след атаката с нож

Свят

|
Съб, 13 Авг 2022г. 09:15ч.
Салман Рушди е на командно дишане и може да загуби окото си след атаката с нож

Салман Рушди е на командно дишане и може да загуби окото си след атаката с нож

Писателят Салман Рушди е претърпял операции и е на апаратна вентилация след като снощи беше нападнат с нож по време на лекция в американския щат Ню Йорк.

Според неговия литературен агент Андрю Уайли, има опасност Рушди да загуби зрението на едното си око, има поражения и върху черния му дроб и прекъснати нерви на ръката, съобщава Ройтерс.

"Новините не са добри. Салман вероятно ще загуби едното си око; нервите на ръката му са прекъснати; прободен е бил и черният му дроб, който също е увреден", заяви Уайли.

Нападението срещу Рушди бе осъдено от писатели и политици по целия свят като посегателство срещу свободата на изразяване.

Белият дом определи атаката срещу писателя като ужасяваща.

"Всички се молим за бързото му възстановяване. Благодарни сме на добрите граждани и на служителите на полицията и бърза помощ, които успяха бързо да му помогнат", написа съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан в Туитър.

Нападателят на Рушди бе задържан още вчера, но мотивите за атаката все още не са ясни. Нападателят е идентифицират като 24-годишен мъж от Ню Джърси, предаде Ройтерс.

На брифинг за медиите бе съобщено, че той се казва Хади Матар и е разполагал с пропуск за събитието, на което беше нападнат Рушди. Предполага се, че е действал сам, но въпреки това ще бъдат направени допълнителни проверки, за да е сигурно, че няма съучастници.

От местопрестъплението е иззета раница, полицията е поискала и поредица заповеди за претърсване.

Органите на реда посочиха, че хора от публиката в залата са повалили заподозрения на земята, след което той е бил задържан от полицията.

Нападателят нахлул на сцената в института "Шътокуа", къдото Рушди трябвало да изнесе лекция, и започнал да удря с юмруци и да мушка с нож писателя. Рушди получил няколко прободни рани, едната от които е от дясната страна на врата, а под нея е имало локва кръв.

Роденият в Индия писателят неведнъж е бил заплашван със смърт и се наложи да се укрива десетилетие след излизането на книгата му "Сатанински строфи" през 1988 г.

Тя веднага е забранена в Иран, тъй като е смятана за богохулна. Година по-късно основателят на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни издаде фетва, осъждаща Салман Рушди на смърт. Иран освен това предложи награда от над 3 милиона долара за онзи, който убие писателя.

През 2012 г. иранска полуофициална религиозна фондация повиши наградата за главата на Рушди от 2.8 милиона долара на 3.3 милиона долара.

Рушди е роден в Индия в семейството на непрактикуващи мюсюлмани и сам е атеист. След убийството или опита за убийство на неговите преводачи и издатели, правителството на Великобритания, където е учил и където се е установил, му предоставя полицейска закрила.

Прекарва почти десетилетие в укриване, като многократно сменя жилището си и не може да каже на децата си къде живее.

Рушди започва да излиза от живота си в бягство едва в края на 90-те години, след като през 1998 г. Иран заявява, че няма да подкрепи убийството му.

Сега той живее в Ню Йорк и е защитник на свободата на словото.

Беседата с Рушди, коята трябвало да се състои в института “Шътокуа“, е рекламирана като лекция с фокус върху темата за важността на това преследваните писатели да имат място за работа, и е била обявена като един от акцентите в тазседмичната програма на института.

mediapool.bg