Кламер БГ - Новини: Сакскобурготски: България и Румъния трябва да покажат на ЕС "какво могат"

Сакскобурготски: България и Румъния трябва да покажат на ЕС "какво могат"

България

|
Четв, 16 Апр 2015г. 18:23ч.
Сакскобурготски: България и Румъния трябва да покажат на ЕС "какво могат"

"Би трябвало да отпадне положението на дискриминация и да се даде по-голяма възможност на България и Румъния да покажат какво могат", заяви Симеон Сакскобургготски, цитиран от агенция "Фокус". Бившият премиер участва в конференция, посветена на десетата годишнина от подписването на Договора за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз.

"Изключително вълнуващ момент бе, когато подписахме договора. След присъединяването можехме да пътуваме свободно. Често се подценяваме и самосъжаляваме, но това трябва да се промени", каза Сакскобургготски. Той изтъкна също, че "не бива да чакаме някой друг да свърши работата вместо нас".

Връщайки се в годините назад, бившият министър-председател се запита дали страната ни е била готова за ЕС в сравнение с другите държави-членки. "Не бих казал, че те са били в много по-добро състояние на готовност", коментира Сакскобургготски с уточнението, че не иска да обиди никого.

И двете страни били в значителна степен подготвени за присъединяването, смята бившият румънски премиер и днешен председател на Сената на Румъния Попеску-Търичану.

По думите му Румъния е имала два основни политически проекта. За щастие успяла да осъществи и двата, благодарение на консенсуса на политическия елит, сподели той, визирайки присъединяването към НАТО и към ЕС.

Прогресът на румънската съдебна власт се дължи на политическата воля. Търичану е убеден, че независимостта на съдебната система е възлов въпрос за напредъка. Не съм убеден, че това е резултат от присъединяването към ЕС, а от напредъка на обществото, подчерта той.

На първия ред сред официалните гости на събитието бяха вицепремиерът Меглена Кунева и лидерът на ДПС Лютви Местан.

mediapool.bg