Кламер БГ - Новини: Сакскобургготски след решението на съда: Дал съм живота си за България

Сакскобургготски след решението на съда: Дал съм живота си за България

България

|
Нед, 12 Септ 2021г. 14:46ч.
Сакскобургготски след решението на съда: Дал съм живота си за България

Сакскобургготски след решението на съда: Дал съм живота си за България

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски заяви, че е "дал живота си" за родината. Оценката му дойде в отговор на въпрос за решението на съда в Страсбург, чрез който той осъди България за наложен мораториум за ползването на горите му. Сакскобургготски посочи, че ще коментира решението, “като му дойде времето”.

“Едно нещо е да се защитава човек и друго е да се съди България. Никой не трябва да си позволява да говори, ако някой е дал живота си за България. Мисля, че съм аз. Да не бързат с подобни изказвания. Като му дойде време ще се произнеса и за решението", каза Сакскобургготски, цитиран от Нова тв.

"Защото това са 52 страници, 12 години са проверили всичко това съда в Страсбург, така че ще трябва вече да се обсъди и както самият съд предлага - 6-месечен период, за да се договорим с държавата. Но, намирам, че е много грозно след всичко, което изтърпях тези 12 години, от лишенията, които ми наложиха изцяло несправедливо, да се говорят такива работи", добави той.

На 7 септември стана ясно, че Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок са осъдили България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради мораториума върху техните имоти, наложен през 2009 година от парламента.

Съдът не присъжда обезщетение на бившия цар и министър-председател. Единствено са присъдени 5000 евро заради направени разходи по делото.

През следващите шест месеца спорещите страни трябва да представят допълнителни аргументи по исканото от Сакскобургготски и Хробок обезщетение от 2.05 милиона лева за пропуснати ползи от търговската експлоатация на горите.

Решението на съда е взето единодушно. България е намерена за виновна за нарушение на правото на собственост, защото мораториумът забрани търговска експлоатация на техните гори. Отделно съдът намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес.

mediapool.bg