Кламер БГ - Новини: СЗО отхвърли идеята за "здравни паспорти" на изкаралите коронавируса

СЗО отхвърли идеята за "здравни паспорти" на изкаралите коронавируса

Коронавирус

|
Съб, 25 Апр 2020г. 19:28ч.
СЗО отхвърли идеята за "здравни паспорти" на изкаралите коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) отхвърли идеята за издаване на документи, удостоверяващи имунитет срещу коронавирус. Правителствата да не издават "паспорти за имунитет" или т.нар. "сертификати за липса на риск" като начин за разхлабване на ограничителните мерки, предупреди СЗО в събота.

За момента няма доказателства, че тези, които са се възстановили от Covid-19 и имат антитела, са защитени от втора инфекция, подчерта организацията. Според нея по този начин дори може да се засили предаването на вируса.

Хората, които смятат, че имат имунитет, може да спрат да спазват предпазните мерки и така да повишат риска от разпространение на заразата, заяви още СЗО.

За издаване на здравни паспорти, с които туристи да преминават гръцка граница, говори миналата седмица министъра на туризма в Гърция. Някои правителства обмислят да разрешат на хората, които са се възстановили от заболяването, да пътуват или да се върнат на работа.

СЗО подчерта, че са необходими и изследвания на използваните тестове за антитела, които "да определят точността и надеждността им", освен това да правят разграничение между предишните инфекции от вируса SARS-CoV-2 – който причини пандемията – и още шест други познати вируса, които циркулират сега.

Изследванията досега показват, че хора, които са се възстановили от инфекцията, имат антитела в кръвта си, но при някои хора нивата на тези антитела са много ниски, заяви СЗО.

В същото време директорът на Института по вирусология към берлинската болница "Шарите" предупреди, че втора вълна на коронавирус може да настъпи през зимата след временно подобряване на ситуацията през лятото. Кристиан Дростен заяви в интервю за Австрийското обществено радио и телевизия ОРФ, че населението ще бъде обезпечено с ваксина против коронавируса едва догодина и дотогава трябва да се помисли как да се преживеят предстоящите лято и зима.

"Може да стане така, че сезонният ефект това лято да ни помогне да изкараме летните месеци в условията на по-леки мерки", заяви немският вирусолог. Въпреки това, според него, сред населението ще има все още малко имунитет и тогава ще навлезем в зимната вълна.

"Трябва да се подготвим за тази евентуална опасност. Възможно е през зимата да трябва да се настройваме към възможно връщане към режима на строга изолация. Този сценарий е възможен", смята проф. Дростен.

mediapool.bg