Кламер БГ - Новини: СЗО: Втората вълна на коронавируса се налага да бъде преодоляна без ваксини

СЗО: Втората вълна на коронавируса се налага да бъде преодоляна без ваксини

Коронавирус

|
Четв, 19 Ноем 2020г. 13:38ч.
СЗО: Втората вълна на коронавируса се налага да бъде преодоляна без ваксини

Ваксините няма да се появят навреме, за да помогнат в борбата срещу втората вълна на пандемията и много страни "ще продължат да се сблъскват с нея без ваксини", заяви началникът на програмата на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън, цитиран от Франс прес.

"Мисля, че ще отнеме най-малко 4 до 6 месеца, преди да има достатъчни нива на ваксинация където и да било", заяви вчера Райън, отговаряйки на въпроси в социалните мрежи. Той подчерта, че ваксините не бива да се смятат за "вълшебна отвара".

Все още нямаме ваксина, въпреки обещаващите неотдавнашни съобщения за ваксини, ефективни в 90 на сто или повече от случаите, подчерта той. Много страни са изправени пред втора вълна и те ще я преодолеят и ще продължат да се борят с нея без ваксини, добави той. Трябва да го разберем и да осъзнаем, че този път ще трябва да се справим без ваксини, добави той.

В понеделник американското биотехнологично предприятие Moderna съобщи за разработването на ваксина, ефективна в 94,5 на сто от случаите. Предишната седмица Pfizer и BioNTech съобщиха, че е достигната ефективност от 90 на сто, предизвиквайки вълна от оптимизъм по цял свят.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус приветства новите постижения в разработването на ваксини, но предупреди страните да не се "отпускат" в битката с пандемията.

Броят на потвърдените случаи на зараза с коронавирус по света надхвърли 55,32 милиона, а за последното денонощие увеличението е с 536 224, сочат данни на Световната здравна организация.

Броят на починалите е нараснал с още 9220 и е надхвърлил 1,33 милиона.

По най-нови данни на СЗО, заразените са общо 55 326 907, а починалите - 1 333 742.

Антирекорд по ръст на заболеваемост е бил регистриран на 14 ноември - 670 785.

Над 45 процента от случаите на зараза, данни за които са постъпили в СЗО, са от Европейския регион (244 710).

На второ място са Северна и Южна Америка (195 663), а на трето - Югоизточна Азия с 47 152 случая.

mediapool.bg