Кламер БГ - Новини: СЕМ се обяви срещу популяризиране на преследвачи на скандална слава

СЕМ се обяви срещу популяризиране на преследвачи на скандална слава

България

|
Четв, 06 Апр 2023г. 19:44ч.
СЕМ се обяви срещу популяризиране на преследвачи на скандална слава

СЕМ се обяви срещу популяризиране на преследвачи на скандална слава

Съветът за електронни медии (СЕМ) призова всички доставчици на медийни услуги да не се превръщат в платформа за дискриминационни практики, както и за популяризиране на лица, преследващи скандална слава и евтини сензации. Позицията на медийния регулатор е по повод качения във Фейсбук видеоклип на тримата инфлуенсъри Тошо Куката, Чеченеца и Емили Тротинетката с вързаното като куче момче със специални образователни потребности.

Клипът предизвика остра обществена реакция заради отношението към младежа, Районната прокуратура в Пловдив, където се е разиграла унизителната сцена, се самосезира и тримата участници и заснели видеото бяха арестувани в сряда.

Петко Караилиев (Чеченца), Тодор Чалъков (Тошо Куката) и Емили Йорданова (Емили Тротинетката) твърдят, че са придумали, а не са принуждавали младежа да се снима като кучи в клипа, тримата оставата за 72 часа в ареста и прокуратурата ще иска тяхното постоянно задържане под стража.

По казуса се самосезираха и Агенцията за защита на децата, Комисията за защита от доскроминация, както и СЕМ.

"Съветът за електронни медии осъжда остро бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности. За съвета е смущаващо безкритичното и широко разпространение на клип, унижаващ човешкото достойнство и безцеремонното погазване на добрите нрави", заяви председателят на регулатора Соня Момчилова. Тя призова медиите да не популяризират лица, търсещи скандална слава и евтини сензации.

СЕМ е докладвал публикуваното от потребителите съдържание на съответните платформи за споделяне на видеоклипове, а към доставчиците на медийни услуги, вписани в публичния регистър на СЕМ, които са разпространили клипа в нарушение на Закона за радиото и телевизията, ще бъдат предприети съответните административно-наказателни действия.

mediapool.bg