Кламер БГ - Новини: СЕМ готов да накаже бТВ заради "Ергенът"

СЕМ готов да накаже бТВ заради "Ергенът"

България

|
Четв, 19 Май 2022г. 16:39ч.
СЕМ готов да накаже бТВ заради "Ергенът"

Снимка: бТВ

Съветът за електронни медии (СЕМ) се зае с риалитито "Ергенът" още на първото си заседание в новия състав. Медийните надзорници демонстрираха готовност да накажат излъчващата предаването бТВ заради неподходящо съдържание.

Най-критично се изказа председателят Соня Момчилова. Тя коментира, че имало 44 сигнали и жалби. В тях предаването било описано като пошло, сексистко, унизително и обидно за жените. Тя описа "Ергенът" като "интелектуален холокост" и настоя за санкции за телевизията.

Тя подчерта още, че би било абдикация да не се реагира, особено по отношение на децата. Момчилова цитира разпоредба от Закона за радиото и телевизията, според която доставчиците са длъжни да не разпространяват съдържание, което би могло да увреди физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата.

Бе споменато, че в последния епизод на предаването една от участничките е нарекла друга "българско зло" и я заляла с чаша алкохол.

Друг член на СЕМ, Габриела Наплатнова, която доскоро работеше в бТВ, напомни, че телевизията има и функция да забавлява зрителите си. Тя допълни, че в други медии са излъчвани и по-скандални неща.

Момчилова отговори, че е несъстоятелно да се твърди, че телевизията е само източник на забавление. Тя допълни, че тази медия утвърждава поведенчески модели.

Пролет Велкова пък каза, че бързала да се спаси от това предаване "като от горещ котлон". Едновременно с това тя заяви, че СЕМ не би следвало да се намесва в съдържанието на предаването, но се съгласи с негативните оценки.

Друг нов член на съвета, Симона Велева, също се изказа негативно за предаването.

Накрая бе решено да се поискат становища от психолози. Ще се направи и среща с бТВ.

mediapool.bg