Кламер БГ - Новини: САЩ ще разрешат дела срещу компании, използващи иззети от Куба американски имоти

САЩ ще разрешат дела срещу компании, използващи иззети от Куба американски имоти

Свят

|
Ср, 17 Апр 2019г. 13:49ч.
САЩ ще разрешат дела срещу компании, използващи иззети от Куба американски имоти

Правителството на Доналд Тръмп ще разреши за първи път съдебни дела в американски съдилища срещу чуждестранни компании, развиващи бизнес в обекти, които Куба е конфискувала от американците след революцията на Фидел Кастро преди шест десетилетия, предаде Ройтерс.

Тази голяма промяна в американската политика, която ще бъде обявена в сряда, може да изложи американски, европейски и канадски компании на опасност от завеждане на съдебни дела. Тя може и да нанесе удар по усилията на Куба за привличане на повече чуждестранни инвестиции. Това е още един признак за усилията на Вашингтон да накаже Хавана за подкрепата й за Венецуела и нейния президент социалист Николас Мадуро.

Съветникът по националната сигурност Джон Болтън ще обясни решението на администрацията в реч в Маями и ще обяви нови санкции срещу Куба, Венецуела и Никарагуа, каза високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

За целта САЩ ще се позоват на клауза от закон, който е приет през 1996 г., но никога не е прилаган. Тя позволява на американци да съдят предимно европейски компании, които развиват бизнес в хотели, тютюневи фабрики, дестилационни фабрики и други обекти, които Куба национализира след идването на власт на Кастро.

Европейският съюз изрази съжаление заради предстоящото прилагане на закона, предаде Франс прес.

"Ние дълбоко съжаляваме" за това решение, защото "това ще създаде още по-голямо объркване за чуждестранните инвестиции, които спомагат за създаването на работни места и просперитет в Куба", каза пред репортери Алберто Наваро, посланик в Хавана на ЕС, най-големия търговски партньор на карибската страна.

mediapool.bg