Кламер БГ - Новини: САЩ ще "предприеме действия", ако Русия конфискува активи на западни фирми

САЩ ще "предприеме действия", ако Русия конфискува активи на западни фирми

Война в Украйна

|
Четв, 10 Март 2022г. 00:25ч.
САЩ ще "предприеме действия", ако Русия конфискува активи на западни фирми

САЩ ще

Властите в САЩ ще предприемат ответни действия, ако Москва реши да изземе или национализира активите на западни компании, които спират работа в Руската федерация. Това заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки на редовен брифинг за журналисти.

"Ако има такива действия от страна на Руската федерация, САЩ ще отговорят. Към момента няма нищо конкретно", каза тя.

Псаки отбеляза, че САЩ приветстват действията на компании, които са спрели работа в Руската федерация.

След началото на специалната военна операция на Руската федерация в Украйна много големи чуждестранни компании обявиха, че ограничават дейността си в Русия.

Само днес стана ясно, че дейността си в Русия спират

"Кока-кола", "Пепси", "Линд", "Хайнекен", "Старбъкс" и "Макдоналдс". "Амазон" също обяви, че спира доставки за Русия и Беларус.

Сред интернационалните компании напускащи Москва в сряда това обявиха и "Нестле", "Филип Морис" и производителя на видео игри Sony.

Секретарят на Генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Турчак каза на 7 март, че партията предлага да се национализират предприятията на западни компании, които са отказали да работят в Руската федерация.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че Кремъл няма формирана позиция по предложенията на парламентаристите за национализиране на чуждестранни предприятия, които са напуснали руския пазар.

mediapool.bg