Кламер БГ - Новини: САЩ ще изтеглят хиляди войници от Афганистан

САЩ ще изтеглят хиляди войници от Афганистан

Свят

|
Пет, 02 Авг 2019г. 12:25ч.
САЩ ще изтеглят хиляди войници от Афганистан

САЩ се готвят да изтеглят хиляди военнослужещи от Афганистан като част от споразумение с талибаните за прекратяване на продължаващия от близо две десетилетия конфликт там, съобщиха американски медии, цитирани от ДПА.

"Вашингтон пост" и Си Ен Ен цитираха неназовани източници, според които при евентуално сключване на споразумението то ще предвижда американските войски в Афганистан да бъдат съкратени от около 14 000 на 8000-9000.

То освен това ще задължи талибаните да започнат преки преговори с правителството в Кабул, което те определят като "марионетен режим".

Евентуалното споразумение ще предвижда и драстично съкращаване на броя на служителите на посолството на САЩ в Кабул, както и този на служителите по сигурността, съобщи Си Ен Ен, цитирана от БТА.

Тези публикации се появяват, след като в сряда Залмай Халилзад, американският специален представител за афганистанското помирение, заяви, че САЩ са склонни "да сключат споразумение", ако талибаните свършат своята част от необходимото за пробив в двустранните преговори.

САЩ и талибаните се срещат от миналата година с надеждата да намерят мирно решение на афганистанския конфликт и се очаква в следващите няколко дни да започнат нов кръг преговори в катарската столица Доха.

Вчера говорителят на талибаните Забиула Муджахид заяви, че "има надежда на този кръг (преговори) да бъде намерено окончателно решение".

Вашингтон преди всичко иска гаранции от талибаните, че Афганистан няма да се превърне в убежище за терористи, докато талибаните са се съсредоточили върху това да си осигурят изтеглянето от Афганистан на всички командвани от САЩ чуждестранни сили.

Според САЩ всякакво споразумение трябва да включва и спиране на огъня.

mediapool.bg