Кламер БГ - Новини: Висши руски военни са ранени или убити при атаката срещу Севастопол, обяви Украйна

Висши руски военни са ранени или убити при атаката срещу Севастопол, обяви Украйна

Война в Украйна

|
Съб, 23 Септ 2023г. 14:41ч.
Висши руски военни са ранени или убити при атаката срещу Севастопол, обяви Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висши руски военни са били ранени или убити при ракетната атака срещу Севастопол в петък. Това заяви ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов. Според него при нападението са били убити 9 души ранени 16. Сред тях са генерали.

"Подробностите за атаката ще бъдат разкрити възможно най-скоро, но резултатът е десетки убити и ранени сред окупаторите, включително висши командири на флота", се казва в изявление на украинските сили, цитирано от светновните агенции.

Засега твърденията им не са проверени по независим път.

В петък украинска ракетна атака порази щаба на руския Черноморски флот в Севастопол. Според източник на BBC сградата е била ударена с ракети "Сторм шадоу" (Storm Shadow), които Украйна получи от Великобритания и Франция. Те са с обсег от около 240 километра.

В събота Севастопол отново бе подложен на обстрел, съобщи ТАСС. Според руския губернатор Михаил Развожаев ракетни отломки са паднали паднали в район на града, след

се е задействала системата за противоракетна отбрана. Спрян е морският пътнически транспорт. В публикация в "Телеграм" Развожаев предупреди за предстояща ракетна атака.

"Ракетна опасност! Затворете добре прозорците и не ги доближавайте", написа той.

Дълъг обсег

САЩ ще предоставят на Украйна ракети с голям обсег в опит да подпомогнат контраофанзивата срещу Русия, съобщи БТА, цитирайки американски медии. Договорката е била постигната след последната среща между президентите Джо Байдън и Володимир Зеленски.

Според няколко американски медии САЩ ще предоставят ограничено количество ракети АТАКМС (Army Tactical Missile System), които са с обсег до 300 километра. Това би позволило на Киев да поразява руски цели далеч отвъд фронтовата линия.

Според някои източници Байдън е имал колебания да предостави въоръжението заради опасения, че това може да доведе до пряк сблъсък с Русия. След срещата със Зеленски бе обявен нов пакет военна помощ, но ракетите не бяха част от него.

mediapool.bg