Кламер БГ - Новини: САЩ удариха талибани в Афганистан за първи път след споразумението

САЩ удариха талибани в Афганистан за първи път след споразумението

Свят

|
Ср, 04 Март 2020г. 15:14ч.
САЩ удариха талибани в Афганистан за първи път след споразумението

Съединените щати нанесоха днес въздушен удар по талибани в южната афганистанска провинция Хелманд, съобщи говорител на американските въоръжени сили в Афганистан, цитиран от Ройтерс.

Това е първото по рода си нападение след подписаното в събота в Доха двустранно споразумение между САЩ и талибаните, което предвижда евентуално изтегляне на американските войници от Афганистан.

Цитираният американски военен говорител, полковник Сони Легът, написа в "Туитър", че талибански бойци са атакували контролен пункт на афганистанските сили за сигурност и ударът от въздуха е бил отбранителен с цел прекратяване на нападението. Вашингтон желае мир, но призовава талибаните да спрат "ненужните атаки" и да се придържат към ангажиментите си по споразумението, допълни той.

Най-малко 20 афганистански войници и полицаи бяха убити при атаки на талибаните през изминалата нощ, съобщиха по-рано представители на местните власти, цитирани от Франс прес. Това се случва само няколко часа след телефонния разговор между американския президент Доналд Тръмп и политическия лидер на талибаните молла Абдул Гани Барадар, отбелязва агенцията.

"Талибанските бойци атакуваха най-малко три предни поста на армията в окръг Имам Шахиб в провинция Кундуз и убиха 10 войници и четирима полицаи", съобщи Шафиула Амири, член на провинциалния съвет на Кундуз. В провинция Урузган при атаки на талибаните са убити шестима полицаи и са ранени други седем, каза Зергай Ебади, говорител на губернатора на провинцията.

mediapool.bg