Кламер БГ - Новини: САЩ съсредоточават военно оборудване в България и Румъния за две големи учения

САЩ съсредоточават военно оборудване в България и Румъния за две големи учения

България

|
Пон, 06 Март 2023г. 13:25ч.
САЩ съсредоточават военно оборудване в България и Румъния за две големи учения

Сн. БГНЕС, архив

Американски кораб с военно оборудване, предназначено за силите на НАТО, разположени в България и Румъния, пристигна на пристанище Александруполис, Гърция, съобщи АНА-МПА. Товарът е предназначен за военни обучения по Черноморието в Югоизточна Европа.

Американският кораб "Либърти прайд“ (LIBERTY PRIDE) е с дължина 199.9 метра, широчина 32.26 метра и с газене (дълбочина на потапяне във водата) 8.5 м. Корабът акостира в събота сутринта и започна да разтоварва военното оборудване, което чрез комбиниран транспорт ще продължи към България и Румъния.

В двете държави ще се проведат две големи военни учения на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), "Атлантик резолв 23“ (Atlantic Resolve 23) и "Дефендър Юръп 23“ (Defender Europe 23). Ученията са в контекста на военните конфликти в Украйна, oтбелязва БТА.

Корабът пристигна в гръцкия град Александруполис от пристанище Чарлстън, САЩ, и ще отплава в средата на настоящата седмица. Американският ферибот е сред първите от цяла верига от конвои с доставки за съюзническите сили в Югоизточна Европа – процес, който се очаква да продължи до края на август.

Както и при други военни транзити, товарите ще продължат да се превозват от пристанището на Александруполис с влакове и камиони. По същия маршрут, но в обратна посока, ще се връщат товари след завършване на военните обучения.

В Александруполис вече са разположени повече от двеста американски военнослужещи, за да координират и контролират транзитите в сътрудничество с пристанищните власти и гръцката армия.

mediapool.bg