Кламер БГ - Новини: САЩ се изтеглят от договора за търговия с обикновени оръжия

САЩ се изтеглят от договора за търговия с обикновени оръжия

България

|
Пет, 26 Апр 2019г. 22:00ч.
САЩ се изтеглят от договора за търговия с обикновени оръжия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му се оттегля международния договор, с който се регулира световната търговия с обикновени оръжия, ратифициран през 2013 година. Президентът обяви това в изказването си пред годишната конференция на консервативната Национална асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA) в Индианаполис. Тръмп бе аплодиран бурно от публиката

Договорът бе подписан от президента Барак Обама, но все още не е ратифициран от Сената във Вашингтон.

“Оттегляме подписа си и скоро в ООН ще получат уведомително писмо за това“, допълни Тръмп, цитиран от световните информационни агенции.

Консервативните организации в САЩ отдавна са против този договор, засягащ годишна търговия за около 70 млрд. долара. Страната е най-големият износител на оръжие в света, а основна цел на договора е оръжията да не попадат в ръцете на репресивни режими. Общото събрание на ООН одобри договора през април 2013 г. с огромно мнозинство.

Президентът на неправителствената правозащитна организация Oxfam America Аби Максман обяви, че "сега САЩ ще се хванат за ръцете с Иран, Северна Корея и Сирия, които не са подписали този исторически договор, имащ за основна цел да защити невинни хора от смъртоносни оръжия".

Над 100 държави вече се присъединиха към договора, а други 29 са го подписали, но не са станали формално страна по него.

mediapool.bg