Кламер БГ - Новини: САЩ потвърдиха подкрепата си за евроинтеграцията на Северна Македония

САЩ потвърдиха подкрепата си за евроинтеграцията на Северна Македония

Свят

|
Пет, 03 Юни 2022г. 13:28ч.
САЩ потвърдиха подкрепата си за евроинтеграцията на Северна Македония

Буяр Османи, сн. БГНЕС

Mинистърът на външните работи Буяр Османи се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън във Вашингтон, съобщиха от македонското външното министерство.

На срещата е изразено задоволство от провеждането на Стратегически диалог, който е определен като нова стъпка в двустранните отношения и надграждане на стратегическото партньорство между двете страни.

"За нас е специална чест, че Северна Македония е първата страна от Западните Балкани, която поддържа стратегически диалог със САЩ, важен процес, чрез който се задълбочава нашето стратегическо партньорство и двустранното ни сътрудничество се очертава по-конкретно. Тази стъпка в двустранните отношения е поредното потвърждение на силното приятелство и взаимния интерес за укрепване на съюза между двете страни", казал Османи, цитиран от БТА.

На срещата е била обсъдена и настоящата ситуация със сигурността, била е осъдена руската военна инвазия и изразена силна подкрепа и солидарност с Украйна.

В същото време е било подчертано, че настоящата ситуация изисква нова динамика в евроинтеграционните процеси на страните от Западните Балкани, която ще потвърди доверието в ЕС и ще насърчи процесите за преодоляване на различията и помирение в региона.

"Благодарни сме за силната американска подкрепа за започване на преговорния процес в Северна Македония възможно най-скоро, което в момента е най-добрият начин за запазване на доверието в тези процеси", заявил Османи.

На срещата министър Османи е приветствал партньорството между Северна Македония и Съединените щати, особено в контекста на НАТО, като един от най-важните стълбове за дългосрочен план. стабилността на Северна Македония и за нейното демократично и цивилизационно развитие, пише в съобщението.

mediapool.bg