Кламер БГ - Новини: САЩ подготвят нови санкции заради нехуманните действия на Беларус

САЩ подготвят нови санкции заради нехуманните действия на Беларус

Свят

|
Вт, 16 Ноем 2021г. 12:22ч.
САЩ подготвят нови санкции заради нехуманните действия на Беларус

САЩ подготвят нови санкции заради нехуманните действия на Беларус

САЩ подготвят нови санкции срещу Беларус в координация с Европейския съюз в отговор на нехуманната експлоатация на миграционните потоци, предаде Франс прес.

"Ще продължим да търсим сметки от властта на Александър Лукашенко заради неговите продължаващи атаки срещу демокрацията, човешките права и международните стандарти", заяви говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс.

Вчера ЕС обяви, че подготвя нови санкции срещу беларуския режим, които ще засегнат значим брой физически и юридически лица. Лукашенко каза, че е готов да се защитава в случай на европейски наказателни мерки.

Темата за миграционната криза бе обсъдена в продължителни разговори по телефона вчера вечерта между германския канцлер Ангела Меркел и беларуския президент и между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин.

"Що се касае до Беларус, там не трябва посредничество, а по-скоро беларуският режим трябва да сложи край на използването на миграционните потоци към Европа като оръжие", каза Нед Прайс.

"Москва има влияние върху Лукашенко повече от която и да е друга страна и ние ще посрещнем благосклонно това, че Москва използва това влияние по един конструктивен начин, за да каже ясно на режима, че тези практики трябва да бъдат преустановени", заяви още той.

В разговора с Макрон Путин обеща да говори за миграционната криза с Лукашенко.

mediapool.bg