Кламер БГ - Новини: САЩ одобриха бърз тест за коронавирус за използване в домашни условия

САЩ одобриха бърз тест за коронавирус за използване в домашни условия

Коронавирус

|
Ср, 18 Ноем 2020г. 13:54ч.
САЩ одобриха бърз тест за коронавирус за използване в домашни условия

Американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата (FDA) одобри спешно първия бърз тест за коронавирус, предназначен да се използва в домашни условия, съобщи Асошиейтед прес. Тестът, резултатите от който са готови до 30 минути, представлява важна стъпка в усилията на САЩ да разширят възможностите за изследване извън здравните заведения и специално предназначените за целта места. Той обаче ще се прави по предписание, което вероятно ще ограничи първоначалната му употреба.

Управлението е предоставило спешно разрешение за теста, разработен от базираната в Калифорния компания "Лусира Хелт".

Тестът позволява на потребители на и над 14-годишна възраст сами да си взимат проба, използвайки назален тампон. След това пробата се завърта във флакон, който се включва в преносимо устройство, интерпретиращо резултатите и показващо дали лицето е с положителен или отрицателен резултат за коронавирус.

Към днешна дата управлението е разрешило близо 300 теста за коронавирус. По-голямата част от тях се нуждаят от назална натривка, извършена от здравен специалист. Пробите се обработват в лаборатории, които използват високотехнологично оборудване. Малко са тестовете, които дават възможност на хората сами да взимат проба в домашния условия, която след това също се изпраща в лаборатория и резултатите обикновено се чакат с дни.

Здравните експерти от месеци призовават за опции, които да позволят на хората да се тестват у дома, намалявайки времето за изпълнение и потенциалното разпространение на вируса сред здравните работници.

mediapool.bg