Кламер БГ - Новини: САЩ не обмислят санкции срещу България заради Северна Македония

САЩ не обмислят санкции срещу България заради Северна Македония

България

|
Вт, 18 Ян 2022г. 13:16ч.
САЩ не обмислят санкции срещу България заради Северна Македония

Нед Прайс

Администрацията на американския президент Джо Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия. Това се посочва в изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

То идва след като преди дни републиканския конгресмен Клаудия Тени каза пред редакцията на "Гласът на Америка" за Северна Македония , че е възможно налагане на санкции срещу България заради нейното вето върху започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Тя заяви, че не е сигурна дали санкциите в момента са подходящи като вариант, но биха могли да бъдат, особено ако България продължава да създават пречки и излъчва негативизъм спрямо Северна Македония.

В изявлението на говорителя на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс се посочва, че Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз и това ще е от полза за всички страни в региона.

"Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия. Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема", се казва в изявлението, разпространено от посолството на Съединените щати у нас.

mediapool.bg