Кламер БГ - Новини: САЩ настояват ЕС да се разбърза с приемането на Северна Македония

САЩ настояват ЕС да се разбърза с приемането на Северна Македония

Свят

|
Четв, 13 Ян 2022г. 15:12ч.
САЩ настояват ЕС да се разбърза с приемането на Северна Македония

Габриел Ескобар, сн. ЕПА/БГНЕС

Заместник помощник държавният секретар на САЩ Габриел Ескобар съобщи, че е разговарял с Франция, която от 1 януари пое председателството на ЕС, за възможно по-скорошно начало на присъединителните преговори на Република Северна Македония с ЕС, съобщиха македонските медии.

"Вече говорихме с Франция. Дадохме ясно да се разбере, че вярваме, че членството в ЕС за всички страни от Западните Балкани е от съществено значение за всички нас. Вярваме, че те са част от Европа, вярваме, че с изпълнението на условията трябва да бъдат все по-интегрирани в ЕС и смятаме, че това ще бъде решение за всички държави. Всяка държава, която е влязла в ЕС, е станала по-демократична, по-просперираща и по-стабилна", каза Ескобар за Гласът на Америка.

Процесът на присъединяване на Република Северна Македония трябва да бъде решен от Европа, каза Ескобар, който е специален пратеник на САЩ за Западните Балкани

Той добави, че САЩ силно подкрепят кандидатурата на страната за ЕС.

"Вярваме, че тя е свършила огромна работа, тя вече е европейска държава, културно и исторически европейска държава. Оттук, искаме да видим тя да започне процеса колкото е възможно по-бързо", е цитиран да казва Ескобар.

Той добави, че ЕС не е разочаровал Република Северна Македония, тъй като продължава да й помага.

"Вярвам, че ще постигнем съответния договор за много кратък времеви период. Ще работим за това", каза той, цитиран от БТА.

САЩ остават на позицията си, че Република Северна Македония и Албания не трябва да се отделят в процеса на присъединяване към ЕС, добави Ескобар.

Въпреки натиска на САЩ, ЕК и някои европейски страни засега България отказва да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка на Северна Македония за ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон посочи Западните Балкани за един от приоритети на френското председателство. Страната му ще организира и конференция за Западните Балкани през юни.

Скопие обаче отказва да изпълни българските изисквания, като надеждите за пробив в кризата са в новите правителства на Кирил Петков и засега на само номинирания за премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски.

В евентуалното ново македонско правителство няма да участва досегашният вицепремиер Никола Димитров, който обяви, че оттеглянето му се дължало на несъгласие с позицията на Скопие за България.

Зам.-председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски коментира от своя страна, че изявлението на Димитров показва ясно, че управляващата партия СДСМ и правителството възнамеряват да извършат национално предателство в преговорите с България.

"Аз съм наистина притеснен, ние от доста време настояваме, че се води капитулационна политика спрямо България. Мисля, че позицията на Македония е ясна и съгласувана в парламента, където е гласувана от всички депутати включително тези от СДСМ и ДСИ", каза Николоски, цитиран от БГНЕС.

От македонското правителство обаче коментираха, че има "ясни държавни позиции по отношение на разговорите с България".

Правителството напълно ще защити националните интереси, а преговорите не са застрашени по никакъв начин - това е общата оценка на бъдещия и досегашния премиер Димитър Ковачевски и Зоран Заев, както и на външния министър Буяр Османи след обвиненията на Димитров във връзка с политиката на правителството към България.

Преди ден Димитров каза още, че няма пълно доверие във външния министър Буяр Османи с оглед на неговия опит и на вътрешните координации и контактите със страните членки на ЕС и представителите на европейските институции в Брюксел.

Буяр Османи отговори, че неговите лични позиции и като външен министър, и като човек напълно съответстват на държавните позиции, които правителството изразява - "и когато заедно формулирахме държавните интереси при създаването на Договора от Преспа, и когато заедно създавахме Договора за приятелство с България, и сега, когато отново разговаряме за преодоляване на различията с нашите съседи".

Османи посочи новия политически момент, създаден с получаването на нови мандати на правителствата в двете страни и предприетите действия във връзка с предстоящото посещение на българския премиер Кирил Петков в Скопие и за съвместно заседание на двете правителства на 25 януари.

mediapool.bg