Кламер БГ - Новини: САЩ могат да отложат въвеждането на мита за европейските автомобили

САЩ могат да отложат въвеждането на мита за европейските автомобили

Европа

|
Пон, 13 Май 2019г. 15:29ч.
САЩ могат да отложат въвеждането на мита за европейските автомобили

Европейската комисия очаква, че САЩ могат да отложат срока за въвеждане на мита за вноса на автомобили от ЕС, но е готова в същото време за най-неблагоприятното развитие на събитията. Това заяви в публикуваното в понеделник във в."Зюддойче цайтунг" интервю еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

"Подготвили сме се за най-лошото", каза тя. "Крайният срок за решението за автомобилите е 18 май, обаче той може да бъде отложен. Има сигнали, че може да бъде отложен заради преговорите на САЩ с Китай. Американците искат да се концентрират върху тях", каза тя.

На 1 юни 2018 година САЩ въведоха мита за вноса от Канада, Мексико и страните от ЕС на продукция от стомана и алуминий в размер съответно от 25 процента и 10 процента.

Гореспоменатите страни впоследствие въведоха ответни мерки. ЕС заведе дело в Световната търговска организация (СТО) и от 22 юни въведе мита от 25 процента върху редица металургически, машиностроителни и селскостопански стоки. Общият обем на износа им е на стойност 2,8 милиарда евро годишно.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви също така,че САЩ ще въведат мита в размер на 20 процента върху вноса на автомобили от ЕС, ако той не премахне търговските бариери в отношенията с американските компании.

По-късно ЕК публикува предварителен списък с над 400 категории американски стоки на обща стойност от 20 милиарда долара годишно, които биха могли да бъдат обложени с мита. Това се случи в отговор на предоставянето на американски държавни субсидии за самолетостроителя Боинг (Boeing). Този списък бе разпространен в сряда от пресслужбата на ЕС след постановлението на СТО, че тези субсидии на САЩ от 12 милиарда долара са нарушили принципа на лоялната конкуренция с европейския Еърбъс (Airbus).

mediapool.bg