Кламер БГ - Новини: САЩ изразиха "дълбока загриженост" за състоянието на медиите в Унгария

САЩ изразиха "дълбока загриженост" за състоянието на медиите в Унгария

Свят

|
Четв, 11 Фев 2021г. 18:05ч.
САЩ изразиха "дълбока загриженост" за състоянието на медиите в Унгария

Съединените щати изразиха "дълбока загриженост" за "намаляващия медиен плурализъм в Унгария", след като спира и последната радиостанция, която е критична към правителството на Виктор Обран.

По-рано тази седмица апелативният съд в Будапеща потвърди решението на унгарския медиен регулатор да не удължава лиценза на Клубрадио, който изтича на 14 февруари, на основания, че радиото е нарушило няколко пъти медийния закон.

"Предстоящата загуба на лиценза за излъчване на една от най-популярните радиостанции в страната, Клубрадио, е заплаха за изчезването на още един независим глас от унгарския ефир", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс на брифинга си в сряда, цитиран от брюкселския сайт "Политико".

"Съединените щати смятат, че многообразието на независими гласове и мнения е от съществено значение за демокрацията, ние настоятелно призоваваме правителството на Унгария да съдейства за открита медийна среда", добави Прайс.

През септември 2020 г. Медийният съвет - орган, създаден през 2011 г. под егидата на Орбан, - отказа да продължи лиценза на радиото, който изтича на 14 февруари. Влиятелният Медиен съвет твърди, че радиостанцията не е информирала своевременно за своята музикална програма.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач отрече Клубрадио да е било принудително спряно. Управата на самото радио трябва да бъде обвинявана за неговата смърт заради флагрантно пренебрегване на регулациите и загубата в съда, каза той в изявление. Ковач допълни, че критиките към Медийния съвет са част от кампанията срещу Орбан.

Директорът на Клубрадио Андраш Арато определи решението на Медийния съвет като "срамно и страхливо"."Ще обжалваме във Върховния съд", заяви Арато във вторник и добави, че обмислят също така правни действия и на европейско ниво. Той обеща Клубрадио да продължи дейността си онлайн, като прикани слушателите да окажат подкрепа.

Говорител на френското външно министерство каза, че решението да не се подновява лиценза на Клубрадио "е много обезпокоителен сигнал по отношение на плурализма и независимостта на медиите".

Международната организация "Репортери без граници" призова Европейската комисия "да спре да отлага своето разследване за независимостта на Медийния съвет в Унгария".

Клубрадио, което започна да работи през 90-те години на миналия век, е първата независима радиостанция в страната.

mediapool.bg