Кламер БГ - Новини: САЩ екстрадираха в Германия 95-годишен бивш нацистки надзирател

САЩ екстрадираха в Германия 95-годишен бивш нацистки надзирател

Свят

|
Вт, 21 Авг 2018г. 18:05ч.
САЩ екстрадираха в Германия 95-годишен бивш нацистки надзирател

Последният заподозрян нацистки военнопрестъпник, очакващ вече близо 15 години депортиране от САЩ, бе отведен от дома си в Ню Йорк и изпратен в Германия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки съобщение на Белия дом.

95-годишният Якив Палий, който е бил надзирател в бившия нацистки концлагер Травники на територията на днешна Полша, емигрирал в САЩ през 1949 г.

Той е скрил

нацисткото си минало, разказвайки пред местните власти, че по време на Втората световна война е работил като дърводелец във ферма. Така, през 1957 г. Палий получава американско гражданство и живее необезпокоявано в Ню Йорк над 30 години. Докато следователи не попаднали на името му в стар нацистки списък, а негов колега охранител в лагера казал, че той "живее някъде в Америка".

Когато следователите позвънили на вратата му през 1993 г., Палий чистосърдечно си признал: "Никога не бих получил виза, ако бях казал истината. Всеки лъжеше".

Съдебен състав отне през 2003 г. американското гражданство на родения в Полша мъж заради "участие в действия срещу цивилни евреи" по време на службата му в лагера Травники, а година по-късно последва и заповедта за екстрадицията му.

Германия, Полша, Украйна и други страни обаче отказаха да го приемат и той продължи да живее, очаквайки депортирането, в двуетажния си тухлен дом в нюйоркския квартал Куинс заедно със съпругата си Мария, сега на 86 години. Неговото присъствие там предизвика гнева на местната еврейска общност и често през тези години край дома му имаше спонтанни протести, на които се чуваха възгласи: "Вашият съсед е нацист".

Според министерството на правосъдието на САЩ Палий е служил в Травники през 1943 г., където на 3 ноември същата година са били разстреляни 6000 еврейски мъже, жени и деца - едно от най-големите единични масови убийства по време на Холокоста, отбелязва Белият дом.

През септември всичките 29 членове на американския Конгрес от щата Ню Йорк призоваха в писмо Държавния департамент да ускори процедурата по депортирането му и то бе уредено чрез сложни преговори с Германия. От германските министерства на вътрешните работи и на правосъдието, както и от офиса на канцлера Ангела Меркел засега няма коментар къде ще бъде отведен Палий в Германия и какво точно ще се случи с него. Според следователи няма достатъчно доказателства той да бъде обвинен във военни престъпления.

Самолетът с Палий кацна във вторник в Дюселдорф, Западна Германия. Представители на местните власти съобщиха, че бившият нацистки надзирател ще бъде настанен в старчески дом, предаде Асошиейтед прес.

Последният депортиран от САЩ в Германия нацистки военнопрестъпник бе Джон Демянюк, също служил като нацистки надзирател. Демянюк бе осъден през 2011 г. на пет години затвор като съучастник в избиването на 28 000 души и почина 10 месеца по-късно на 91-годишна възраст, очаквайки резултата от обжалването на присъдата си.

mediapool.bg