Кламер БГ - Новини: САЩ въвеждат задължителна ваксинация за военнослужещите

САЩ въвеждат задължителна ваксинация за военнослужещите

Свят

|
Вт, 24 Авг 2021г. 08:55ч.
САЩ въвеждат задължителна ваксинация за военнослужещите

Снимка: БГНЕС

В САЩ ще бъде въведена задължителна ваксинация за всички военнослужещи. Това съобщи говорителят на Пентагона Джон Кирби часове, след като в понеделник Агенцията по храните и лекарствата (FDA) даде пълно одобрение за ползване на ваксината на Pfizer.

В началото на месеца от щатското военно министерство обявиха, че ще поискат от президента Джо Байдън разрешение да наложат задължителна имунизация на военнослужещите веднага след като FDA даде пълно разрешение. Досега продуктът на Pfizer се ползваше е условията на спешност.

Според различни оценки САЩ имат намерение да ваксинират около 1,3 млн. военнослужещи. Очаква се президентът Байдън да одобри искането на Пентагона до средата на септември.

Към момента не е ясно дали и други ваксини срещу коронавирус ще станат задължителни за армията.

"В момента сме фокусирани върху ваксината на Pfizer заради разрешението на FDA", заяви Кирби.

Досега голяма част от военнослужещите са ваксинирани, отбелязва "Ройтерс". Имунизирани около половината от тях, като във флота този процент се покачва до 73%. Тъй като в масовия случай става дума за млади и здрави хора, броят на починалите сред военнослужещите е много нисък. По данни на Пентагона смъртните случаи от коронавирус са само 28.

Междувременно кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че ваксинацията ще стане задължителна за всички работещи в училищата. По думите му те трябва да получат поне по една доза ваксина до 27 септември, т.е. две седмици след началото на учебната година. Премахва се редовното седмично тестване за коронавирус. По-рано градът въведе задължителен сертификат за ваксина при посещения на ресторанти, фитнес зали и други обществени места.

Със започването на учебната година в САЩ все по-силно се разгарят споровете дали учениците да бъдат задължени да носят маски в класните стаи.

mediapool.bg