Кламер БГ - Новини: Пак напрежение между САЩ и Турция заради санкции срещу двама турски министри

Пак напрежение между САЩ и Турция заради санкции срещу двама турски министри

Свят

|
Четв, 02 Авг 2018г. 09:46ч.
Пак напрежение между САЩ и Турция заради санкции срещу двама турски министри

САЩ обявиха в сряда вечерта санкции срещу двама турски министри, с което предизвикаха нова ескалация на напрежение между двете страни.

Санкциите срещу правосъдния министър Абдулхамит Гюл и срещу вътрешния му колега Сюлейман Сойлу са провокирани от задържането на американския пастор Андрю Брънсън, обвинен за връзки с терористични организации.

"Смятаме, че той е бил жертва на несправедливо и неоправдано отношение от страна на турското правителство", заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Брънсън е обвинен от турските власти в терористични дейности и шпионаж и след като прекара година и половина в предварителния арест, той бе поставен миналата сряда под домашен арест. Вашингтон смята санкционираните турски представители, че са изиграли водеща роля в ареста на пастора. Санкциите се изразяват с конфискация на авоари и имущество на двамата, отбелязва Франс прес.

"Вън от съмнение е, че това решение, което е равнозначно на непочтителна намеса в нашата съдебна система, е срещу духа на отношенията ни със Съединените щати и ще нанесе тежък удар на конструктивните усилия за решаване на проблемите между двете страни", реагира турското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ДПА.

То призова САЩ да "отменят това погрешно решение", като предупреди, че "агресивното (им) поведение няма да послужи на никаква цел и ще бъде посрещнато с ответни мерки без каквото и да било забавяне".

"Опитът на Съединените щати да наложат санкции на двама наши министри няма да остане без отговор", подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА. Той написа в Туитър, че САЩ и Турция "не могат да решат проблемите (помежду си), докато американската администрация не осъзнае, че няма как да постигне незаконните си искания с подобен метод".

Междувременно отношенията между Вашингтон и Анкара допълнително се обтегнаха и заради решението на американския Сенат да блокира предаването на турската армия на купените модерни бойни самолети F-35, докато Пентагонът не представи доклад, доказващ, че поръчаната от Турция на Русия зенитна система С-400 няма да застраши НАТО с интегрирането си в мрежите на алианса.

Това се случва, докато в Анкара е на посещение началникът на европейското командване на американската армия ген. Къртис Майкъл Скапароти. Предстоят му още срещи с висши политически и военни в ключовия натовски партньор, както и посещение при американските части във военновъздушната база край Инджирлик и реч на церемония в Измир.

Паралелно с обявяването на санкциите американският държавен секретар Майк Помпейо, който е на път за Азия, каза, че ще се срещне с турския си колега по време на заседание в Сингапур тази седмица, предаде Франс прес. Помпейо е разговарял по-рано днес с турския дипломат номер едно Мевлют Чавушоглу по телефона, поясни говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин пък заяви, че "задържането на пастор Брънсън и неговото преследване от турските власти са просто неприемливи". Случаят се очаква още повече да обтегне отношенията между САЩ и Турция, които и без това са трудни, по-специално заради сирийския конфликт, но също и заради присъствието в САЩ на турския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява за опита за военен преврат през лятото на 2016 г.

mediapool.bg