Кламер БГ - Новини: С хляб и сол посрещнаха Ким Чен-ун в Русия

С хляб и сол посрещнаха Ким Чен-ун в Русия

Свят

|
Ср, 24 Апр 2019г. 12:03ч.
С хляб и сол посрещнаха Ким Чен-ун в Русия

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун прекоси границата и влезе в Русия на път за първата си среща с президента Владимир Путин в пристанищния град Владивосток, съобщиха световните агенции.

Срещата ще се проведе в четвъртък, като към нея има много очаквания. Според различни източници Русия може да предложи на Северна Корея да се върне в преговорите в шестстранен формат.

На гарата в пограничното селище Хасан Ким е бил посрещнат с цветя, хляб и сол. Севернокорейският ръководител бил очакван от руския министър на развитието на Далечния изток и Арктика Александър Козлов, от губернатора на Приморския край, руския посланик в КНДР и генералния консул на Северна Корея в Приморския край.

"Надявам се това да бъде успешна и полезна визита и се надявам по време на разговорите… да мога да имам конкретни дискусии относно разрешаването на ситуацията на Корейския полуостров и развитието на двустранните ни взаимоотношения”, заяви Ким пред руските телевизии в Хасан.

На гарата във Владивосток Ким Чен-ун отново бе посрещнат тържествено, като за него бе разпънат червен килим.

На утрешната среща на върха във Владивосток Русия може да предложи на Северна Корея да се върне в преговорите в шестстранен формат, съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей.

По данни на телевизията Русия вече е уведомила за намерението си САЩ и Китай.

Шестстранните преговори за денуклеаризацията на Корейския полуостров с участието на Северна и Южна Корея, Япония, Китай, Русия и САЩ бяха преустановени през 2008 г. по искане на Пхенян.

Главната тема в разговорите между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун на утрешната им първа лична среща ще бъде мирното решаване на ядрения проблем на Корейския полуостров и гарантирането на сигурността в Североизточна Азия като цяло.

Планирано е двамата ръководители да обсъдят също различни аспекти на двустранните отношения, включително в политическата, икономическата и културно-хуманитарната сфера.

mediapool.bg