Кламер БГ - Новини: С 22% се вдигат заплатите в Спешна помощ, с 20% в здравните инспекции

С 22% се вдигат заплатите в Спешна помощ, с 20% в здравните инспекции

България

|
Пет, 18 Авг 2023г. 15:48ч.
С 22% се вдигат заплатите в Спешна помощ, с 20% в здравните инспекции

С 22% се вдигат заплатите в Спешна помощ, с 20% в здравните инспекции

С 22% се увеличават възнагражденията по категории персонал в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), а в Регионалните здравни инспекции (РЗИ)– с 20 на сто.

Това бе договорено на провелото се в петък заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, свикано по инициатива на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

В приетия в края на юли бюджет за 2023 г. беше заложен ръст на възнагражденията в РЗИ и ЦСМП от 1 август, за което бяха предвидени 30 млн. лева.

Възникна обаче спор за това с колко точно да бъдат вдигнати възнагражденията на различните групи работещи в Спешна помощ - лекари, фелдшери, парамедици, медицински сестри, шофьори.

От синдикат "Защита" настояваха за диференцирано увеличение, при което най-голям ръст да имат заплатите на шофьорите на линейки, но този подход беше оспорен от други огранизации, представляващи работещите в системата.

В крайна сметка отрасловият съвет е взел решение за еднакъв ръст увеличение за всички работещи - с 22%. Така шофьорите на линейки пак ще получат най-малко увеличение на заплатите, а сред тях има най-голямо недоволство.

На заседанието на отрасловия съвет в петък беше поет ангажимент в кратък срок да започнат преговори за нов Колективен трудов договор 2024 г. Страните се договориха на отделен отраслов съвет за тристранно сътрудничество да бъдат обсъдени приоритетите в здравеопазването.

mediapool.bg