Кламер БГ - Новини: Руското правителство с антикризисен план в 60 стъпки

Руското правителство с антикризисен план в 60 стъпки

Свят

|
Ср, 28 Ян 2015г. 14:53ч.
Руското правителство с антикризисен план в 60 стъпки

Руското правителство представи антикризисен план с 60 мерки, чиято приблизителна стойност е 2,332 трилиона рубли, но част от разходите още не е пресметната, предаде ТАСС. Целта е да се гарантира устойчивост на икономиката и социална стабилност през 2015 година. Междуведомствена комисия ще следи как се изпълнява този антикризисен план.

Той предвижда седем ключови насоки за изпълнение на мерките в борбата срещу кризата. Сред тях са:

- подкрепа на производствата, с които да се замести вносна продукция, и на износа на несуровинни стоки, включително високотехнологични продукти;

- съдействие за развитието на малките и средни предприятия;

- създаване на възможности за привличане на финанси във важни сектори на икономиката, включително при изпълнението на държавни поръчки в сектора на отбраната;

- компенсиране на допълнителни инфлационни отчисления за най-уязвимите категории граждани;

- намаляване на напрежението на пазара на труда;

- оптимизация на бюджетните разходи;

- повишаване на устойчивостта на банкова система.

Руското правителство, което е изправено пред най-тежката икономическа криза за последното десетилетие, днес предложи планираните разходи да бъдат намалени с 10 процента тази година и с 5 процента през следващите две години по всички пера с изключение на отбраната и социалните грижи, предаде Асошиейтед прес.

Публикуваният днес на сайта на руската изпълнителна власт антикризисен план в подкрепа на икономиката включва близо 3,7 милиарда долара в подкрепа на руските банки и 700 милиона долара земеделски субсидии, уточни АП.

В реч в Държавната дума (долната камара на руския парламент - бел. ред.) финансовият министър Антон Силуанов заяви, че правителството не очаква цените на петрола да се върнат на равнище 100 долара за барел и "ние, както и икономиката ни ще трябва да се приспособим към новите условия".

Правителственото предложение за бюджета ще включва орязване на разходи с 10 процента тази година и с 5 процента през идните две. Антикризисният план, който трябва да бъде одобрен от парламента, няма да засегне военните разходи и парите за социални грижи, които са съответно 4,2 и 5 процента от разходите на руската държава.

mediapool.bg