Кламер БГ - Новини: Руските власти обискират офисите на опозиционното движение на Ходорковски

Руските власти обискират офисите на опозиционното движение на Ходорковски

Свят

|
Четв, 05 Окт 2017г. 15:28ч.
Руските власти обискират офисите на опозиционното движение на Ходорковски

Обиски започнаха в четвъртък в офисите на руското политическо движение "Отворена Русия" и в жилищата на най-малко шестима негови служители. Това съобщи на сайта си организацията, финансирана от живеещия в изгнание в Европа опозиционер и бивш петролен магнат Михаил Ходорковски, предаде Франс прес.

Движението редовно критикува на сайта си нарушения на човешките права в Русия.

Ходорковски, бивш шеф на петролния гигант Юкос, прекара 10 години в затвор в Русия за големи злоупотреби и укриване на данъци. Той бе помилван от президента Владимир Путин през 2013 г., в навечерието на Олимпийските игри в Сочи.

Обиските се извършват в хода на разследване срещу "бившите основни акционери и ръководители на Юкос, крали петрол от филиали на Юкос, злоупотребявали с акции и средства и изпирали тези пари", заяви в комюнике руското федерално следствие.

"Обиски, свързани с аферата Юкос, продължават от 2003 г. насам. Тогава съм бил в 8 клас" - 14-15-годишен, отбеляза в Туитър Александър Соловьов, един от служителите, чиито жилища бяха обискирани.

Последната серия от обиски датира от февруари т. г. Според "Отворена Русия" полицията е конфискувала тогава печатарска техника и близо 100 000 позива, отпечатани по повод предстояща демонстрация срещу Кремъл.

"Отворена Русия" си поставя за цел да сплоти проевропейските сили в Русия, за да създаде единна опозиция срещу Владимир Путин преди президентските избори идния март, при все че сегашният държавен глава още не е съобщил дали ще бъде сред кандидатите.

mediapool.bg