Кламер БГ - Новини: Рускиня, осъдена за пране на 2 млрд. лв, иска да ходи в чужбина с медицинско от починал лекар

Рускиня, осъдена за пране на 2 млрд. лв, иска да ходи в чужбина с медицинско от починал лекар

България

|
Четв, 08 Фев 2018г. 17:46ч.
Рускиня, осъдена за пране на 2 млрд. лв, иска да ходи в чужбина с медицинско от починал лекар

Рускинята Елизабет фон Месинг, която е осъдена на първа инстанция за изпиране на 2 милиарда лева, е поискала от Софийския градски съд сваляне на забраната за пътуване в чужбина с фалшиво медицинско. Съдът е разбрал за фалшификацията и обяви Месинг за издирване, вместо да й свали забраната.

Въпросното медицинско е издадено от Института по имунология към университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен. В него се казва, че Месинг се нуждае от спешна хоспитализация за 30 дни. Документът бил подписан от двама професори, един от които бил Рудолф Ванк.

Градският съд е поискал съдействие за проверка от Евроджъст и в отговор бил уведомен, че през март миналата година професор Ванк е починал, за което били изпратени и писмени доказателства.

Елизабет фон Месинг явно е научила, че съдът знае за медицинското й, защото ден преди заседанието е оттеглила искането си за отмяна на забраната.

Делото за пране на пари срещу Месинг и сънародника ѝ Дмитрий Абрамкин се води от 2011 година. То многократно е забавяно заради заболяванията на рускинята и отсъствия на другия подсъдим. През 2008 година прокуратурата ги обвини, след като разбра, че по сметката на фирмата "Оптима Ка", която е собственост на фон Месинг, са идвали пари от Русия. С фалшиви документи били превеждани в чужбина. Фон Месинг и Абрамкин бяха аресувани през май 2008 г.

Софийският градски съд постанови 10 години затвор и за двамата. При произнасянето на присъдата съдът измени мярката на фон Месинг от парична гаранция в задържане под стража. След това обаче Софийският апелативен съд освободи подсъдимата заради тежко заболяване и отново ѝ наложи парична гаранция от 5000 лева.

В четвъртък Месинг не се яви в съда и това бе единствената причина да не бъде задържана веднага заради измамата с медицинското.

mediapool.bg