Кламер БГ - Новини: Руски съд удължи с още два месеца задържането на кореспондент на "Уолстрийт джърнъл"

Руски съд удължи с още два месеца задържането на кореспондент на "Уолстрийт джърнъл"

Свят

|
Вт, 28 Ноем 2023г. 12:33ч.
Руски съд удължи с още два месеца задържането на кореспондент на "Уолстрийт джърнъл"

Руски съд удължи с още два месеца задържането на кореспондент на

Лефортовският районен съд в Москва продължи с още два месеца, до 30 януари, срока на задържане в следствения арест на кореспондента на американското издание "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, съобщи пресслужбата на съда, цитирана от агенциите.

Гершкович беше арестуван на 29 март в уралския град Екатеринбург по обвинение в шпионаж, по което е заплашен от до 20 години затвор. Журналистът отрича обвиненията.

През юли Русия каза, че има "известни контакти" със САЩ по случая, но не даде подробности.

Преди Москва се е съгласявала за размяна на затворници със САЩ, като последната такава бе извършена миналата година с американската баскетболна звезда Бритни Грайнър, осъдена в Русия по обвинения в злоупотреба с наркотици, която бе разменена за Виктор Бут, руски трафикант на оръжия, осъден в Щатите.

Русия обаче заяви, че не може да има размяна с Гершкович, докато не бъде произнесена присъда по делото му, като досега не е обявена дата за съдебния процес.

Тогава Вашингтон посочи, че е решен да върне у дома Гершкович и Пол Уилан, бивш американски морски пехотинец, който излежава 16-годишна присъда в Русия за шпионаж. Той също отхвърли обвиненията, а Вашингтон определи и двамата мъже като "неправомерно задържани".

Вестник "Уолстрийт джърнъл" заяви, че продължаването от Русия на задържането на Еван Гершкович е "нахално и възмутително" посегателство срещу свободния печат, и призова незабавно да бъде освободен, предаде Ройтерс.

"Еван е несправедливо държан в затвора вече близо 250 дни и всеки нов ден е прекалено много", се казва в имейл позиция на изданието. "Обвиненията срещу него са категорично неверни, а продължаването на задържането му е нахално и възмутително посегателство срещу свободния печат, който е от фундаментално значение за свободата на едно общество. Продължаваме да подкрепяме Еван и призоваваме незабавно да бъде освободен."

mediapool.bg