Кламер БГ - Новини: Решетников: Американците започнаха кампания "Руски шпиони в България"

Решетников: Американците започнаха кампания "Руски шпиони в България"

България

|
Вт, 10 Септ 2019г. 14:24ч.
Решетников: Американците започнаха кампания "Руски шпиони в България"

"Американците започнаха кампания "Руски шпиони в България". Така руският генерал от запаса Леонид Решетников коментира започналото разследване за шпионска дейност около сдружението "Русофили" у нас.

Решетников е дългогодишен ръководител на Информационното направление в Службата за външно разузнаване на Руската федерация и се смята за гуру на руските хибридни операции. Името му бе замесено в кампанията на президента Румен Радев, след като той обясни, че лидерката на БСП Корнелия Нинова е обсъдила кандидатурата с него.

Във вторник от прокуратурата съобщиха, че председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж, а Леонид Решетников получава забрана да влиза в България.

Според Решетников зад разследването в България стоят САЩ. Той пише, че по същото време с него се е свързал и журналист от New York Times, който искал интервю.

"Няма какво да кажа и започнаха да ме разпитват за имперските планове, глупости за възстановяването на монархията и царя Путин. С една дума опитват се да прикрепят нашето общество "Двуглав орел“, което работи само в Русия, към някакви фантастични планове. Но това им е достатъчно, за да громят истинските български патриоти", пише Решетников.

Той визира Обществото за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел", което се финансира от "православния" олигарх Константин Малофеев. Решетников и председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов се познават добре. От друга страна освен с проруската си дейност в България, през годините сдружението е демонстрирало и бизнес интереси свързани с Корпоративна търговска банка, в тясно сътрудничество с руски кръгове около Малофеев.

"Сигурен съм, че тези действия на сегашните български власти напълно са дискредитирани в очите на българския народ", добави той.

Юрий Борисов: Това е опит за сплашване

В рамките на разследването на прокуратурата и ДАНС за шпионска дейност бяха разпитани няколко души, известни с близките си връзки с Москва, сред които председателят на организацията Николай Малинов и бившият главен редактор на партийния вестник "Дума" Юрий Борисов.

Юрий Борисов коментира пред бТВ, че основна тема на разпита му е бил Леонид Решетников.

По думите му движение "Русофили", където той е секретар, е следено отдавна. Той определи разпита по разследването за шпионаж като опит за сплашване.

"През цялото време това беше - Решетников, давали ли сте му информация, какво е финансирал”, обясни Юрий Борисов.

Според него движение "Русофили" разполага с информация само за себе си и това, което прави. А финансирането е само от дарения.

"Ние имахме само един проект за учебни помагала и там имаше скромно финансиране от руска държавна организация”, посочи Юрий Борисов.

Разследването, което бе публично обявено на връх 9-и септември, съвпадна с безпрецедентно острата позиция на Външно министерство за откритата в понеделник изложба за Втората световна война.

Руски сенатор готов да брани русофилите в България

На този фон председателят на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия, съобщи ТАСС.

Косачов заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.

"Крайно тревожни новини идват от България. Поредица задържания, разпити и обвинения в "шпионаж" срещу група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Отлично познавам мнозина от тях", написа във Facebook сенаторът.

Той добави, че руските парламентаристи са постигнали в сътрудничество с тези хора много неща по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, организиран всяка година в Крим от Съвета на федерацията.

"Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България ".

РИА Новости съобщи, че руското посолство в България проверява информацията за задържането на български гражданин по обвинение в шпионаж в полза на Русия.

mediapool.bg