Кламер БГ - Новини: Руски сателит шпионирал в Космоса

Руски сателит шпионирал в Космоса

Свят

|
Съб, 08 Септ 2018г. 11:01ч.
Руски сателит шпионирал в Космоса

Руски сателит се е опитал да шпионира френско-италиански сателит и така да получи тайна военна информация, предаде "Франс прес", цитирайки френския министър на въоръжените сили Флоранс Парли. Опитът за шпионаж е засечен през миналата година, обясни Парли по време на посещение в Националния център за космически изследвания в Тулуза.

"Докато сателитът "Атена-Фидус" обикаляше спокойно около Земята, друг сателит се приближи до него, по-близо от необходимото. Приближи се толкова близо, че наистина можеше да си помислим, че се опитва да подслуша съобщенията ни. Да се опитваш да подслушваш съседите си не е просто недружелюбно. Това се нарича шпионаж“, коментира Парли.

Според него "става дума за добре известния, но малко недискретен руски сателит "Луш-Олимп". "Щом го забелязахме, взехме необходимите мерки. Започнахме да го следим и забелязахме през следващите месеци, че той активно се движи и покрай други цели", заяви Парли.

САЩ наскоро съобщиха за "твърде странното" поведение на руски "космически обект" през октомври 2017 г., отбеляза "Франс прес".

mediapool.bg