Кламер БГ - Новини: Руски опозиционен активист ще води предизборната си кампания от ареста

Руски опозиционен активист ще води предизборната си кампания от ареста

Свят

|
Пет, 06 Авг 2021г. 13:17ч.
Руски опозиционен активист ще води предизборната си кампания от ареста

Алексей Пивоваров при ареста

Намиращият се зад решетките руски опозиционен активист Андрей Пивоваров се е регистрирал като кандидат на парламентарните избори през септември, съобщи вчера неговият екип, предаде Ройтерс.

Бившият ръководител на вече несъществуващата организация "Отворена Русия", която беше свързана с живеещия в изгнание бивш олигарх Михаил Ходорковски, през май беше свален от самолет и арестуван в Санкт Петербург.

Съд нареди той да остане в предварителен арест до края на октомври в очакване на делото му, което означава, че Пивоваров ще трябва да води предизборната си кампания от килията преди парламентарния вот на 17-19 септември.

Този месец бяха поставени извън закона организации, свързани с най-изявения руски опозиционер Алексей Навални, а нов закон не допуска членове на такива групи да се кандидатират на избори за период от 3 до 5 години.

Руската ЦИК потвърди за Ройтерс, че Пивоваров успешно се е регистрирал за парламентарния вот, макар да не е ясно как е допуснато да го направи. Екипът на Пивоваров написа в "Телеграм", че политикът ще води кампанията си от центъра за предварително задържане, където е въдворен от 2 юни.

В условията на разправа с опозицията в навечерието на изборите, базираната в Лондон "Отворена Русия" през май прекрати дейността си в Русия, за да предпази членовете си от попадане в затвора.

Опонентите на властта казват, че правителството на президента Владимир Путин смазва инакомислието, а Москва твърди, че прилага закона, за да защити националната сигурност и да не допусне външна намеса.

mediapool.bg