Кламер БГ - Новини: Руски историк, проучвал дейността на ГУЛАГ, е арестуван отново

Руски историк, проучвал дейността на ГУЛАГ, е арестуван отново

Свят

|
Четв, 28 Юни 2018г. 11:22ч.
Руски историк, проучвал дейността на ГУЛАГ, е арестуван отново

Руският историк Юрий Дмитриев, известен с изследванията си за безследно изчезналите по време на сталинския терор, отново е арестуван - по-малко от три месеца, след като бе оневинен от руски съд по обвинения в детска порнография. Това съобщи неговият адвокат Виктор Ануфриев, съобщи Франс прес.

Дмитриев е бил арестуван в сряда, а днес съдия в Северозападна Русия ще постанови мярката му за неотклонение.

Шейсет и двегодишният Дмитриев ръководи клона на правозащитната организация "Мемориал" в Карелия, област, която граничи с Финландия. Обвинен, че е правел порнографски снимки на осиновената си дъщеря, което отрича, той прекара една година в предварителния арест. В началото на април бе оправдан по това обвинение, но признат за виновен в незаконно притежаване на оръжия и осъден да остане две години и шест месеца под съдебен надзор.

Друг съд обаче отмени тази присъда и върна делото за преразглеждане. Според адвоката на Дмитриев той е арестуван отново заради нови показания на бабата на момиченцето.

Поддръжници на Дмитриев твърдяха, че цялото дело е опит на властите да сплашат историка, чиито изследвания позволиха да се хвърли светлина върху тъмни страници от историята на СССР, отбелязва АФП.

За около 30 години Юрий Дмитриев е изготвил списък с 40 000 имена на хора, екзекутирани или депортирани в Карелия по време на сталинския терор. Той има заслуга и за откриването на един от най-големите масови гробове в региона - в Сандармох, където са били разстреляни близо 9000 души.

mediapool.bg