Кламер БГ - Новини: Руски агенти са създали във Фейсбук 129 събития за изборите в САЩ

Руски агенти са създали във Фейсбук 129 събития за изборите в САЩ

Свят

|
Пет, 26 Ян 2018г. 14:35ч.
Руски агенти са създали във Фейсбук 129 събития за изборите в САЩ

По време на президентската кампания през 2016 г. руски агенти са създали в социалната мрежа Фейсбук 129 събития, свързани с изборите, предаде Ройтерс, като цитира писмени показания на компанията пред Конгреса.

В публикуваното в петък писмено изявление на Фейсбук, което носи дата 8 януари, се съобщава, че събитията са били видяни от 338 000 различни акаунта. Общо 62 500 са заявили, че ще присъстват. Компанията заяви, че не разполага с информация кои от събитията са се състояли.

През септември Фейсбук заяви само, че руснаци са създали "няколко рекламирани събития". Появилите се след това копия на страници на събития показват, че поне някои от тях са били политически събирания, фокусиращи се върху спорни въпроси като имиграцията. Русия отхвърля изводите на разузнавателни агенции от САЩ, че се е опитвала да се намеси в демократичния процес в САЩ.

Фейсбук съобщи информацията на Конгреса в отговор на писмено запитване от Сенатската комисия по разузнаване.

Компанията съобщи, че е открила припокриване между маркетинга, извършен от руски агенти през 2016 г. и посланията на компанията на президента Доналд Тръмп, но го определи като незначителен. Фейсбук подчерта, че не е в положение, което да й позволява да съди за обвиненията в съглашателство между двата лагера, които Тръмп отхвърля. Президентът определи разследването на тези обвинения като лов на вещици.

Холандия наблюдавала как руски хакери проникват в компютри на Демократическата партия

Холандските разузнавателни служби са предупредили американските си колеги, след като са наблюдавали как руски хакери прехвърлят хиляди електронни писма от Демократическата партия на САЩ преди президентските избори от 2016 г., съобщиха в петък холандски медии, цитирани от Франс прес.

Холандската разузнавателна служба АИВД е следила известната хакерска група Коузи Беър от 2014 г., съобщават в. "Волкскрант" и телевизионното предаване "Нюсюр".

Обаче освен че са попаднали на мрежата от компютри на групата в университетска сграда близо до Червения площад в Москва, разузнавачите са имали достъп и до наблюдателните камери в залата.

"Разузнавателните служби сега не само могат да видят какво правят руснаците, а и кой го прави", обясни "Волкскрант", цитирайки анонимни американски и холандски източници.

Холандското разузнаване уведомило американските си колеги, когато през 2015 г. станало свидетел "как руските хакери проникват в компютри на ръководители на Демократическата партия и прехвърлят хиляди имейли и документи", пише вестникът.

"На САЩ обаче са нужни месеци да осъзнаят какво означава това предупреждение: че с тези хакерски атаки руснаците се намесват в американските избори. А хакерите от АИВД са видели как това се случва пред очите им", добавя изданието.

Коузи Беър е обвинявана в намеса в американските избори от 2016 г., които бяха спечелени от Доналд Тръмп.

Според вестника хакерите на АИВД са имали достъп до залата на руските хакери от години и са дали технически доказателства за кибератаките.

Говорителка на АИВД отказа да потвърди информацията на холандските медии, а единствено заяви, че службата никога не обсъжда свои операции.

mediapool.bg