Кламер БГ - Новини: Руската прокуратура поиска 25 г. затвор за опозиционния политик Владимир Кара-Мурза

Руската прокуратура поиска 25 г. затвор за опозиционния политик Владимир Кара-Мурза

Свят

|
Пет, 07 Апр 2023г. 12:49ч.
Руската прокуратура поиска 25 г. затвор за опозиционния политик Владимир Кара-Мурза

Владимир Кара-Мурза

Руски прокурори поискаха вчера 25 години затвор за опозиционния политик Владимир Кара-Мурза, срещу когото се гледа дело при закрити врата по обвинения, включващи измяна, съобщи адвокатката му, предаде Ройтерс.

41-годишният Кара-Мурза е един от малцината изявени опозиционни фигури, останали в Русия и продължили да говорят открито срещу президента Владимир Путин, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Кара-Мурза беше арестуван преди година и обвинен в разпространяване на фалшива информация за въоръжените сили. Той беше обявен за „чуждестранен агент“ – термин, свързан с шпионаж, с който руските власти определят дейността на редица активисти и журналисти.

Часове по-рано американският телевизионен канал Си Ен Ен излъчи интервю с Кара-Мурза, в което той каза, че Русия се управлява от „режим на убийци“.

През октомври адвокат на Кара-Мурза каза, че подзащитният му е разследван и за измяна, за което може да получи до 20 години затвор. Това обвинение е във връзка с три негови публични изказвания.

Те включват обръщение към Камарата на представителите в щата Аризона, в което той обвини Путин, че бомбардира украински домове, болници и училища.

Кара-Мурза е обвинен също в участие в „нежелана организация“ заради предполагаемите му връзки с два опозиционни форума, базирани в чужбина.

В изявление на 13 март той каза, че ще се бори срещу всички обвинения, защото те се основават на „политическо отмъщение“. Кара-Мурза сравнява формулировката им с онази, използвана от тайните служби на Сталин НКВД през 30-те години на миналия век, когато дядото на Кара-Мурза е бил изпратен в ГУЛаг - в затворнически лагер в руския Далечен изток.

Кара-Мурза има британско и руско гражданство и беше на погребението на американския сенатор Джон Маккейн през 2018 г.

Опозиционерът беше близък помощник на руския опозиционен лидер Борис Немцов, застрелян в центъра на Москва през 2015 г.

Адвокатката на Кара-Мурза Мария Ейсмонт каза пред журналисти, че процесът навлиза във финалната си фаза по-бързо от очакваното. Ейсмонт съобщи, че Кара-Мурза е отслабнал със 17 килограма от задържането си в предварителен арест досега.

Адвокатите на Кара-Мурза по-рано казаха, че той страда от полиневропатия – нервно разстройство в резултат от два опита за отравянето му, заради които той изпада в кома през 2015 и 2017 г.

Руските власти отрекоха неговите твърдения, че службите по сигурността носят отговорност и за двата инцидента.

mediapool.bg