Кламер БГ - Новини: Руската бойна авиация е нанесла нови удари по 285 обекти в Сирия

Руската бойна авиация е нанесла нови удари по 285 обекти в Сирия

Свят

|
Пон, 26 Окт 2015г. 17:50ч.
Руската бойна авиация е нанесла нови удари по 285 обекти в Сирия

Авиогрупата на руските Въздушно-космически сили в Сирия е изпълнила 164 бойни полета и е нанесла удари по 285 обекти на "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" през последните три денонощия. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

През последното денонощие са извършени 59 бойни полета, в хода на които са поразени 94 обекта на терористите в провинциите Хама, Идлиб, Латакия, Дамаск, Алепо и Дейр аз Зур, уточни Конашенков.

В същото време от Свободната сирийска армия призоваха Москва да спре да бомбардира бунтовници и цивилни, както и да прекрати подкрепата за сирийския президент Башар Асад.

В събота руският външен министър Сергей Лавров каза, че руските военновъздушни сили са готови да помогнат на "патриотичната" сирийска опозиция.

"Думите не са като делата им. Как можем да разговаряме с тях, докато нанасят удари по нас", каза пред Ройтерс Исам ар Райес, говорител на Южния фронт на Свободната сирийска армия.

Райес добави, че няма никакви контакти между бунтовниците и руснаците. С тези думи той уточни по-ранно свое изказване пред Би Би Си, че бунтовниците не са отклонявали предложение на Русия.

"Няма никакво предложение, няма никаква комуникация", каза той.

"Не се нуждаем от тази помощ сега, те трябва да спрат да атакуват нашите бази и тогава можем да говорим за сътрудничество в бъдеще", заяви Райес в интервю за Би Би Си.

Коментарът му отразява мнението и на други сирийски бунтовници към руското изявление. Опонентите на Асад подозират, че Москва действа единствено в подкрепа на съюзника си.

mediapool.bg