Кламер БГ - Новини: Руската авиация проведе бойно учение над Черно море в отговор на НАТО

Руската авиация проведе бойно учение над Черно море в отговор на НАТО

Европа

|
Съб, 03 Юли 2021г. 08:22ч.
Руската авиация проведе бойно учение над Черно море в отговор на НАТО

Руската авиация проведе бойно учение над Черно море в отговор на НАТО

Морската авиация на Черноморския флот, заедно с авиацията на Южния военен окръг, проведоха бойни учебни полети над Черно море на фона на ученията на НАТО и страните-партньори "Сий Бриз", съобщи пресслужбата на Черноморския флот в събота, предаде ТАСС.

"Руските учебни полети над Черно море са с цел разработване на мисии за нанасяне на ракетни и бомбени удари по корабите на предполагаем враг. В учението са участвали многофункционални изтребители Су-30СМ и фронтови бомбардировачи Су -24М, а от авиацията на Южния военен окръг - изтребители-бомбардировачи Су-34 и изтребители-прехващачи Су-27", се казва в съобщението на Черноморския флот.

В рамките на авиационните учения екипажът на самолета-амфибия Бе-12 е извършил разузнаване на цели в Черно море. Ролята на отряд на въображаеми вражески кораби са изпълнили големите десантни кораби "Саратов" и "Орск".

В учението са участвали над 10 самолета. Те са се упражнявали по унищожаване на цели поотделно и като част от двойки. Отработени са били и уловни ракетни и бомбени удари.

Освен това военните пилоти са изпълнили прости и сложни полетни мисии от средна и малка височина, като са отчитали преодоляването на средствата за противовъздушната отбрана на въображаеми вражески кораби.

Военните учения "Сий Бриз" 2021 се провеждат в Черно море от 28 юни до 10 юли. В тях участват Украйна, САЩ, Канада, Великобритания, Холандия, Румъния, България, Гърция, Турция, Латвия и други страни. Предвижда се в ученията да бъдат привлечени около 4000 военнослужещи, 40 военни кораба, лодки и спомагателни плавателни съдове, 30 единици авиационна техника и над 100 автомобили и бронирани машини.

mediapool.bg