Кламер БГ - Новини: Руска хакерска група разгадавала намеренията на украинската артилерия

Руска хакерска група разгадавала намеренията на украинската артилерия

Свят

|
Четв, 22 Дек 2016г. 15:43ч.
Руска хакерска група разгадавала намеренията на украинската артилерия

Руска хакерска групировка, очевидно действайки в синхрон с руското военно разузнаване, е успяла да зарази с компютърен вирус Андроид приложение за мобилни телефони, разработено от украински офицер от артилерията. Приложението е помагало на украинските сили по-бързо да определят и съответно по-бързо да поразяват мишените за обстрел на проруските сили в Източна Украйна, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

До този извод е стигнала американската фирма за киберсигурност "Краудстрайк" в доклад, публикуван в четвъртък.

Украинците са разработили приложението през 2013 г. и отначало то било разпространено в социалните мрежи. Руската хакерска група "Фенси Беър" (Модна мечка), за която се смята, че е тясно свързана с ГРУ - руското военно разузнаване, обаче успяла да създаде негов фалшив заразен с вирус двойник и да го внедри в украински военен форум по интернет.

Украинските артилеристи използвали заразеното приложение по време на бойните действия срещу проруските сили в Източна Украйна, избухнали през 2014 г., без да знаят, че по този начин армията на сепаратистите успявала да получи ценна информация за тяхното разположение, за техните комуникации, включително текстови съобщения, телефонни разговори и интернет данни, се посочва в доклада на американската фирма.

Според експертите от "Краудстрайк" този заразен софтуер, известен като "Агент Х", е същият, който руските хакери са използвали, за да поразят базата данни на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ по време на президентската предизборна кампания тази година. Според съоснователя на фирмата и неин главен технологичен шеф Дмитри Алперович украинският пример демонстрира колко дълбоко е сътрудничеството между хакерите от "Фенси беър" и руските военни.

"За да използват този софтуер на фронтовата линия, е необходимо между тях да има много силна връзка", отбеляза той.

"Краудстрайк" бе наета да разследва зловредното хакерство срещу щаба на Демократическата партия и стигна до извода, че именно "Фенси беър" е руската хакерска група, стояща зад кибератаката.

mediapool.bg