Кламер БГ - Новини: Русия ще защитава интересите на задържания във Франция милиардер Керимов

Русия ще защитава интересите на задържания във Франция милиардер Керимов

Свят

|
Ср, 22 Ноем 2017г. 17:06ч.
Русия ще защитава интересите на задържания във Франция милиардер Керимов

Русия ще положи всички възможни усилия, за да защити интересите на руския сенатор и бизнесмен Сулейман Керимов, арестуван в понеделник от френската полиция на летището в Ница във връзка с дело за пране на пари, придобити чрез данъчни измами, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

"Разбира се, сенаторският статут на Сулейман Керимов и фактът, че е руски гражданин, са залог за това, че ще положим всички възможни усилия за защита на законните му интереси", заяви Песков. "От особено значение е, че Керимов притежава дипломатически паспорт, с който е влизал на територията на Франция. Затова енергичната работа по защита на интересите му ще продължи", добави говорителят.

Керимов, който е роден в Дагестан, беше арестуван при пристигането си в Ница в понеделник. Очаква се днес той да бъде повикан отново на разпит във връзка с пране на пари, придобити чрез данъчни измами, съобщава източник, близък до случая. Според руски медии милиардерът е влязъл във Франция с личния си паспорт, а не с дипломатическия, тъй като посещението му е било частно, а не официално.

Милиардерът е 21-ият по богатство човек в Русия по данни на сп. "Форбс", което оценява състоянието му на 7 милиарда долара, съобщава АФП. Задържането му във Франция разгневи руски депутати. Сенаторът Франц Клинцевич го определи като "русофобска провокация", отбелязва АФП.

mediapool.bg